Fotó: MTI/AP/Zabi Karimi
Iszlamista szélsőséges tálibok a kabuli elnöki palotában 2021. augusztus 15-én, miután elfoglalták az épületet
Hirdetés

A kabuli repülőtér katonai része biztonságos, és Nagy-Britannia minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kimenekíthesse az országból a brit állampolgárokat és a brit kötődésű afgánokat – tette hozzá.

„Repülőgépeink befogadóképességének megfelelően naponta 1200-1500 embert szeretnénk elszállítani onnan, és fent is tartani ezt az ütemet” – mondta.

Nagy-Britannia is áthelyezte nagykövetségét Kabul városából annak repülőterére. Arra a kérdésre, hogy milyen érzés volna a miniszternek látni a tálib zászlót lengeni a volt brit nagykövetségi épületen, azt válaszolta: „Az már nem a nagykövetség, csak egy épület, és enyhén szólva egyikünk sem akarta, hogy így alakuljanak a dolgok.”

A miniszter szerint egyelőre nincs itt az ideje annak, hogy London elismerje a tálibokat Afganisztán kormányának. „Azt hiszem, sok minden történik még addig, amikor ezt a döntést meghozzuk. A puding próbája természetesen az lesz, hogy a tálibok mit csinálnak, nem pedig az, hogy mit mondanak” – jelentette ki Wallace.

Korábban írtuk

George Robertson, a NATO korábbi brit főtitkára kizártnak nevezte, hogy a történtek tükrében újabb nemzetközi katonai akció induljon a tálibok ellen brit részvétellel. A csapatkivonást ezzel együtt a korábbi munkáspárti politikus túl gyorsnak nevezte, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy fokozatosabb kivonással talán meg lehetett volna akadályozni a katasztrófát.

„Nem vonulhatunk be oda katonailag. Ennek vége. Ennyi” – szögezte le Robertson, rámutatva, hogy tisztában kell lenni azzal, hogy ennek a kudarcnak egyéb nemzetközi következményei is lesznek, „és azok nem lesznek jók”. A korábbi NATO-főtitkár szerint tanulni kell az afganisztáni fiaskóból. Megjegyezte azt is: „tragikus”, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadás 20. évfordulójáról úgy kell majd megemlékezni, hogy a tálibok újra bemasíroztak a kabuli elnöki palotába.

Boris Johnson brit kormányfő vasárnap azt mondta: a nyugati országoknak nem szabad egyoldalúan elismerniük a tálibokat Afganisztán kormányaként, hanem egységesen kell cselekedniük. „Világossá kell tenni a tálibok számára, hogy országuk nem lehet a terrorizmus melegágya” – fogalmazott.

Johnson „nagyon nehéznek” nevezte a kialakult helyzetet, és tudatta, kormánya számára most az az elsődleges, hogy minél előbb a lehető legtöbb brit állampolgárt és az őket segítő helyieket biztonságban lehessen tudni.

A tálibok az amerikai és a nemzetközi erők végső kivonásának májusi kezdetekor indítottak általános támadást a kormányerők ellen, és az elmúlt bő egy hétben szélsebesen foglalták el az ország tartományi központjait, szinte egyetlen puskalövés nélkül; a legtöbb helyen a kormányerők egyáltalán nem vagy alig tanúsítottak ellenállást. Vasárnap bevonultak Kabulba is, Asraf Gáni afgán elnök pedig elhagyta az országot.