A britek többségének véleménye szerint a bevándorlás megosztotta közösségeiket, elsősorban azokon a területeken, amelyekre nagy számú migráns érkezett – derül ki a baloldali Demos agytröszt közvélemény-kutatásából.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A kutatásból az is kiderül: a válaszadók többsége szerint a kormánynak azon kellene fáradoznia, hogy a globalizáció és hatalmas gazdasági változások idején is megvédje a tradicionális életmódot.

Az egyik legnagyobb egyetértés abban mutatkozik, hogy „az olyan területek, ahol migránsok telepedtek le, megosztottabbá váltak”. Ezzel a kijelentéssel a válaszadók 71 százaléka értett egyet, ám ez az arány a 78 százalékot is elérte azokon a helyeken, amelyekre az utóbbi években tömegesen érkeztek a bevándorlók. A konzervatív szavazók közt a kijelentéssel egyetértők aránya 81 százalék volt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a többség a bevándorlást negatívumként értékeli és úgy gondolja, „a nemzeti kultúrát és tradiciókat nem védik és segítik megfelelő mértékben”.

Ezen túl sok brit polgár „rossz szemmel nézi a kulturális pluralizmust, amelyről úgy vélik, [a kormány] többre tartja a brit értékeknél és hagyományoknál, illetve a politikai korrektséget, amelyet fárasztónak és represszívnek éreznek”.

A kutatás eredménye azt mutatja, a britek 55 százaléka szerint korábban könnyebb volt munkát találni, mint most, 71 százalékuk úgy gondolja, életük során közösségeik erodálását tapasztalták, 63 százalékuk pedig azon az állásponton van, hogy romlott az Egyesült Királyság helyzete a világban .

Hatvahárom százalék szerint volt jobb az életük régebben, míg mindössze 21 százalék gondolja ennek ellenkezőjét. Ám a britek még mindig optimistábbak a németeknél és a franciáknál.

A válaszadók nagyjából fele szerint kéne a kormánynak megtalálnia az egyensúlyt a meglévő munkahelyek és a tradicionális életmód védelme, illetve a vállakozások versenyképességének és modernizációjának biztosítása között.

A tanulmány szerzői szerint „úgy tűnik, mindössze három témakör létezik, amelyben egyetért a nemzet: hogy az ország lejtmenetben van és további változások jönnek, hogy a bevándorlás negatív hatással van a brit társadalomra, és hogy a nemzeti kultúrát és hagyományokat nem védelmezik és segítik megfelelőképpen”.