Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) arra kérték, hogy a német hírszerzéssel együttműködésben gyártson egy olyan fedősztorit az Északi Áramlat 2 felrobbantásával kapcsolatban, amelyet alternatív változatként eladhatnának az amerikai és a német sajtónak – mutatott rá Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró legújabb cikkében.

Hirdetés

Az újságíró The Cover-Up (A leleplezés) című cikkében arról beszél, hogy az általa felfedett történet Németországban és Nyugat-Európában nagy visszhangot kapott, ám az Egyesült Államokban szinte teljesen elhallgatták azt. A Fehér Ház „hamisnak és teljes kitalációnak” minősítette az újságíró cikkét. Hersh kifejtette: két héttel ezelőtt Olaf Scholz német kancellár washingtoni látogatását követően az amerikai és a német hírszerző ügynökségek hamis fedősztorikkal látták el a The New York Times amerikai napilapot és a Die Zeit című német hetilapot, hogy megcáfolják azt a jelentést, amely szerint Biden és amerikai ügynökök felelősek a csővezetékek felrobbantásáért.

A szerző nem ismertette az újabb történeteket, ám nemrég az a hír látott napvilágot, hogy a német ügyészség szerint ukránok hajtották végre az Északi Áramlat elleni műveleteket. A The New York Times arról számolt be, nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy a kormány bármely tisztviselője tudott volna előzetesen az akcióról vagy segített volna annak megszervezésében. Az amerikai jelentés szerint orosz és/vagy ukrán állampolgárok felelősek a robbantásokért. A hírszerzés egyúttal leszögezte: biztos, hogy a résztvevők között nem voltak amerikaiak és britek.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk