Fotó: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani, archív, illusztráció
Hirdetés

„Azt várjuk az új kormánytól, hogy semmisítse meg a Matteo Salvini belügyminiszter alkotta rasszista és részben alkotmányellenes törvényeket, és azonnal vessen véget az emberi jogok semmibe vételének a Földközi-tengeren” – mondta a Sea-Watch nevű német civil szervezet szóvivője, Ruben Neugebauer csütörtökön.

A Sea-Watch ugyanakkor bizalmatlan – tette hozzá Neugebauer.

„Végül is az Öt Csillag az elmúlt évben előmozdította az alapjogok erózióját” – indokolta szkeptikus hozzáállását a szóvivő.

Eközben két civil hajó, az olasz Mare Jonio és a német Eleonore keres biztonságos kikötőt sok migránssal a fedélzetén.

„Egy új kormány azonnal megmutathatja, hogy az alkotmány talaján áll, vagy Salvini rasszista, embertelen politikájának felvizezett változatát folytatja” – hangsúlyozta Neugebauer.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga koalíciója a múlt héten bomlott fel, miután Guiseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, mert a Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter vezette Liga kilépett a kormányból. Sergio Mattarella olasz államfő csütörtökön újra Giuseppe Contét bízta meg a kormányalakítással az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) előző napi megállapodása alapján.