A cseh köztársasági elnök alapvető fontosságúnak tartja, hogy a demokratikus nemzetközi közösség továbbra is minden területen kiálljon Ukrajna mellett. „Oroszország esetleges sikere mindannyiunk veresége lenne” – vélekedett Petr Pavel.

Hirdetés

A feléledt orosz imperializmus most ugyan csak Ukrajnát próbálja maga alá gyűrni, de céljai messze túlmutatnak Ukrajna határain – vélekedett Jan Lipavsky cseh külügyminiszter.

Egyre inkább elmélyülnek a létező konfliktusok, és újabbak is születnek

– mutatott rá Petr Pavel. Úgy vélte: Oroszország még messze nem szenvedett vereséget Ukrajnában.

És nem csak Ukrajnáról van szó. A nemzetközi rend megingása szinte mindenütt látható” – hívta fel a figyelmet a cseh elnök. Szerinte „a Hamász Izrael elleni brutális támadása után kialakult közel-keleti helyzet kimondottan robbanásveszélyes”.

Korábban írtuk

A nemzetközi biztonság megteremtésének egyik legfőbb eszköze a diplomácia, amelynek „mindig meg kell előznie a katonai megoldásokat” – szögezte le Pavel.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a cseh diplomáciának is nagyobb szerepet kell vállalnia, és aktívabbnak kell lennie a nemzetközi problémák megoldása terén. „Üdvözlöm, hogy Csehország megpróbálja visszaszerezni régi pozícióit, és partnerséget kínál az afrikai országoknak” – jelentette ki az elnök Petr Fiala kormányfő egyhetes afrikai körútjával kapcsolatban.