Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) továbbra is Magyarország barátja – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Münchenben vezető CSU-s politikusokkal folytatott megbeszélése után.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Fidesz politikusa a közmédiának elmondta: a bajor kormánypártban „mindenki látja azt a küzdelmet, amelyet Magyarország Európában és Európáért folytat, és mindenki látja a magyar gazdaságpolitika és migrációs politika visszaigazolását”.

Így a CSU-ban „továbbra is Magyarország barátait találhatjuk”, akik pedig mégsem barátok, csak „átmenetileg fordulnak szembe Magyarországgal” személyes ambícióik, karrierjük miatt – tette hozzá Gulyás Gergely.

Kiemelte, hogy az Európai Parlamentben az Európai Néppárt csúcsjelölti tisztségére pályázó Manfred Weberen kívül valamennyi CSU-s képviselő „Magyarország mellett és a Sargentini-jelentés ellen” szavazott.

Azzal kapcsolatban, hogy a CSU az október 14-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a legutóbbi felmérések szerint a szavaztok 34-36 százalékát gyűjtheti össze, szemben az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 47,7 százalékkal, és így elveszítheti abszolút többségét a müncheni Landtagban, Gulyás Gergely aláhúzta, hogy a párt „a második világháború óta tartó politikai korszak legnehezebb helyzetével szembesül”.

Ennek okairól elmondta, hogy Bajorországban is megosztotta a választópolgárokat az a migrációs politika, amelyet „elsősorban” a CSU testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és vezetője, Angela Merkel kancellár folytatott.

„Természetesen mi azt kívánjuk bajor kereszténydemokrata barátainknak, hogy a lehető legjobban szerepeljenek a választásokon, de soha ilyen nehéz politikai helyzetben nem voltak” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Hozzátette: a CSU-ban „a berlini politikát teszik felelőssé” a nehézségekért.

Gulyás Gergely Münchenben tárgyalt Markus Blume CSU-főtitkárral és Edmund Stoiber tiszteletbeli pártelnökkel, volt tartományi miniszterelnökkel, és részt vett a Konzervatívok találkozója című konferencián, amelyet a CSU szövetségi parlamenti (Bundestag-) csoportja szervezett.

A mások mellett osztrák, holland és francia konzervatív politikusok részvételével folytatott tanácskozásról szólva kiemelte: „a CSU is keresi azt az utat, hogy miként tudják újradefiniálni egy keresztény-konzervatív politika létjogosultságát Európában”, és a közelgő Landtag-választás eredménye bizonyára „elindít majd egy folyamatot” a konzervatív értékek és a konzervatív politika értelmezésében.

Megjegyezte: nem kétséges, hogy továbbra is „a CSU által irányított kormány lesz Bajorországban, de ez egy koalíciós kormány lesz, ami szokatlan, új helyzet” a pártnak és az egész tartománynak.