A Fehér Ház közösségi médiában közzétett közleménye szerint az illegális határátlépők gyors kiutasítását lehetővé tevő jogszabály (Title 42) csütörtök éjféli lejártára készülve Joe Biden, Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter, Antony Blinken külügyminiszter, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter folytatott megbeszélést. 

Hirdetés

A rövid bejelentés szerint a találkozón a szövetségi ügynökségeken átívelő fellépésről volt szó, valamint a nyugati féltekét átfogó partnerségről annak érdekében, hogy „humánus módon kezeljék a regionális migrációt a szabályok végrehajtása, az elrettentés és a diplomácia révén”.

Csütörtökön a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter megismételte, hogy a 42-es rendelkezés lejárta után annak helyét a mindvégig hatályban lévő 8-es jogszabály veszi át ismét, ami „gyorsított kiutasítást” tesz lehetővé az illegálisan érkezőkkel szemben, valamint 5 évre megtiltja számukra a belépést az Egyesült Államokba.

A miniszter megismételte, hogy a határok nincsenek nyitva, és a szabályváltozás után sem nyílnak meg. Ugyanakkor kérdésre válaszolva elismerte, hogy a határon kaotikus állapotok alakulhatnak ki, és hozzátette, hogy a kormány intézkedéseinek működőképessége egy idő után látszik majd meg.

Korábban írtuk

A képviselőház csütörtökön törvényt szavazott meg a határvédelemről. A republikánus többség által 219 szavazattal 213 demokrata ellenszavazat mellett elfogadott jogszabály többi között a határvédelem létszámának növeléséről, technológiai fejlesztésekről, a határvédelmi kerítés építésének folytatásáról, valamint a Trump-adminisztráció idején bevezetett „Maradj Mexikóban”-program felújításáról szól. Joe Biden elnök előzetesen jelezte, hogy amennyiben elé kerül a jogszabály, megvétózza.

A határvédelem csütörtöki adatai szerint a hét első három napjában több mint 30 ezer illegális határátlépőt tartóztattak fel a hatóságok a mexikói határszakaszon.

Az Egyesült Államok mexikói határszakaszán Texasban alakult ki a legnehezebb helyzet. Texas kormányzója különleges határőrizeti egységet rendelt ki a határra a Nemzeti Gárda egységeiből, amelyek több szakaszon szögesdrótból állítottak akadályt a Rio Grande folyó partján.

Sean Storrud, a Texasi Nemzeti Gárda műveletvezetője közölte, hogy csak El Paso térségében december óta 28 kilométeren alakítottak ki akadályt a határon, de most a jogszabály-változásra készülve folyosókat nyitnak rajta, ahol lehetőséget adnak a bevándorlók számára, hogy elhagyják az országot, és elkerüljék az illegális határátlépés negatív következményeit.