A gazdasági együttműködésről és a két ország közötti területi vitáról folytatott megbeszélést Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő pénteken Vlagyivosztokban.A kétnapos Keleti Gazdasági Fórum alkalmából létrejött különtalálkozó tévékamerák előtt lezajlott első perceiben Abe arról szólt, hogy a távol-keleti fejlesztési régió prioritás Oroszország számára, és Tokió határozott támogatásáról biztosította a japán-orosz együttműködés fejlesztését az ázsiai-csendes-óceáni térségben. Putyin fontosnak nevezte, hogy a kormányok segítsék a magánszektorban megnyilvánuló kezdeményezéseket.

Fotó: MTI/AP

Az eszmecserét követően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta: Putyin és Abe megállapodott, hogy a két oldal szakértői az orosz elnöknek az év végére tervezett szigetországi látogatásáig folytatják a konzultációt a területi vita megoldását célzó megállapodás-tervezetről. Az elért eredményt a két vezető akkor fogja mérlegelni.
    
Abe a vlagyivosztoki csúcstalálkozó után arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az orosz elnökkel mélyreható négyszemközti megbeszélést folytatott a két ország között megkötendő békeszerződésről. Lavrov megerősítette, hogy ebben a témában is folyt eszmecsere, és kijelentette, hogy a japán kormány új keletű készséget tanúsított a közös nevező megtalálására.
    
Az orosz diplomácia vezetője szerint Putyin és Abe az orosz elnök év végi látogatásakor tesz majd konkrét bejelentéseket a gazdasági együttműködés fejlesztéséről szóló, nyolcpontos japán kezdeményezésről is. A városfejlesztéstől a fejlett technológiájú termékek gyártásáig terjedő projektekre a japán kormányfő először a májusi, Szocsiban tett látogatása idején javaslatot.
    
A találkozót megelőzően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt az üzenetet közvetítette Moszkva részéről, hogy Vlagyivosztokban aligha lesz elmozdulás a területi vitában, és hogy Abe elsősorban kereskedelmi és gazdasági ügyek megtárgyalására érkezett a távol-keleti orosz városba.
    
Az orosz elnök, mielőtt tárgyalóasztalhoz ült Abéval, a Bloomberg amerikai hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: Oroszország hajlik a kompromisszumkötésre Japánnal, viszont nem hajlandó az érintett szigeteket „eladni” vagy „elcserélni”.

„Egy olyan megoldásról lehet szó, amellyel egyik fél sem érezné magát legyőzöttnek vagy vesztesnek” – mondta.
    
A két ország között a második világháború vége óta vita tárgyát képezi a Szovjetunió által 1945 szeptemberében annektált Kuril-szigetek négy legdélebbi tagjának hovatartozása. Emiatt Tokió és Moszkva a mai napig nem kötött békeszerződést. Októberben lesz ugyanakkor a 60. évfordulója annak, hogy a Szovjetunió és Japán 1956-ban közös nyilatkozatot fogadott el a hadiállapot megszüntetéséről, és Moszkva ígéretet tett két sziget visszaadására.
    
Abe idén már másodszor utazott el Oroszországba, Putyin pedig a tervek szerint decemberben keresi fel Japánt. Az orosz elnök látogatását eredetileg 2014-re ütemezték be, ám az ukrajnai válság kitörése nyomán lekerült a napirendről.
    
2013 áprilisában Abe Sindzó volt az első japán miniszterelnök, aki tízévi szünet után Moszkvában járt, és ő volt az, aki ismét felvetette a területi vita rendezésének ügyét.

Forrás, fotó: MTI