Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Oroszország az ukrajnai háború miatti patthelyzetben csökkentette Európa felé a gázáramlást, majd bekövetkezett az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázs. Európa polgárai energiahiányra és esetleg áramkimaradásra készülnek ezen a télen, a kontinensen mindenfelé növekszik a szorongás.

Európa vezetői a pénteki prágai csúcstalálkozójukon nem tudtak megállapodni a gáz árplafonjáról, mivel attól tartottak, hogy minden ilyen lépés veszélyeztetheti a régió ellátását. Az európai fűtés 70 százaléka földgázból és elektromos áramból származik, és az oroszországi gázszállítások drasztikus csökkentésével a fa – amelyet már mintegy 40 millióan használnak fűtésre – keresett árucikké vált.

A Bloomberg is arról írt, hogy a kétségbeesett európaiak egy kis melegért egyre inkább visszatérnek a legrégebbi üzemanyaghoz. Európában pánikszerűen vásárolják a világ legalapvetőbb energiahordozóját. Franciaországban a fapellet ára közel duplájára, 600 euróra nőtt tonnánként. Románia hat hónapra korlátozta a tűzifa árát, több ország, köztük Magyarország pedig betiltotta a tűzifa vagy a pellet exportját.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk