A görög rendőrség hétfőn tagadta azokat a korábbi sajtójelentéseket, amelyek szerint dzsihadisták vették át több görögországi menekülttáborban az ellenőrzést.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati médiatársaság tudósítása szerint az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai befészkelték magukat a többi között a leszboszi Moria menekülttáborba, ahol más menedékkérőket félemlítenek meg és bűncselekményeket követnek el.

A DW úgy tudja, a túlzsúfolt moriai befogadóközpontban mintegy ötven dzsihadista terrorizál más táborlakókat.

A görög rendőrség kétségbe vonta a DW értesülését azt állítva, hogy egyéb intézkedések mellett a mobiltelefonok ellenőrzésével sem találták bizonyítékát a szélsőségesek jelenlétének. A rendvédelmi hatóság emlékeztetett, hogy a befogadóközpontban minden újonnan érkező illegális bevándorlónak feljegyzik a személyes adatait, s ujjlenyomatot vesznek róluk. Az így megszerzett adatokat folyamatosan összevetik a nemzetközi terrorellenes hatóságok, az Interpol és a külföldi hírszerzések értesüléseivel.

Az utóbbi időben ilyen módon hozzávetőleg ötezer gyanús személyt ellenőriztek, de dzsihadistákra utaló nyomot eddig egyet sem találtak.

A görög hatóságok szerint inkább arról van szó, hogy az égei-tengeri szigetekre érkezett menedékkérők száma kezelhetetlen nagyságúra duzzadt. A menekülttáborok túlzsúfoltak és a helyzet ezért vált drámaivá. A rendőrség szerint egy vészhelyzeti terv keretében fokozták a bűncselekményeket elkövető migránsok elleni hatósági fellépéseket, így augusztus végéig mintegy ötszáz embert vettek őrizetbe a menekülttáborokban, míg tavaly összességében 426-ot.

A rendőrség közölte azt is, hogy az esetek többségében a gyanúsítottak irathamisítást követtek el, emellett Moriában egy gyilkosság, s nemi erőszak egy esete is előfordult, illetve súlyos testi sértés 93 esetét regisztrálták.

Szakértők szerint a görög szigeteken, különösen a Leszboszon lévő moriai menekültközpontban elhelyezett illegális bevándorlók különösen rossz körülmények között élnek. Moriában közel kilencezer menedékkérő van, a tábort viszont legfeljebb 3100 ember számára tervezték.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió a menekültáradat feltartóztatását célzó megállapodást írt alá Törökországgal 2016 márciusában, továbbra is számos migráns érkezik a görög Égei-tengeri szigetekre.