Maurizio Gasparri a Tgcom24 hírcsatornának úgy nyilatkozott: az Európai Tanács ülésén jelentős munka zajlott, és Olaszország közvetítésével sikerült elérni, hogy ne ismét az egyedüli Németország és Franciaország alkotta tengely érvényesüljön, ne azok diktálják a napirendet.

Hirdetés

Gasparri szerint „Olaszország meggyőzte Magyarországot, hogy mérsékelje ellenvetéseit, és vétó helyett (Orbán Viktor) a szavazás alatt ne legyen a teremben, ami nem bénította meg a döntéshozatalt”.

A FI politikusa hozzátette, a magyar miniszterelnök megpróbál minél több forrást szerezni országa számára, „ahogyan ezt minden kormányfő tenné, Magyarország védi saját költségvetését”.

Úgy vélte, Orbán Viktor nem tesz mást, mint minden tekintetben saját hazája érdekeit képviseli, „és a végén, ahogyan mindig történik, sikerül majd megállapodásra jutni” a tagállamok között.

A brüsszeli csúcs után olasz újságíróknak nyilatkozva Giorgia Meloni miniszterelnök hangsúlyozta: azt tette, amit a találkozó előtt bejelentett, vagyis mindenkivel egyeztetni igyekezett, senkit sem zárt ki, és megállapodási pontot keresett. Korábban az olasz kormányfő azt hangoztatta, hogy nem kizárólag Párizzsal és Berlinnel kíván párbeszédet folytatni, hanem Magyarországgal is, mivel az Európai Unió nem két tagállamból áll.

Ami a Kijevnek ígért forrásokról szóló szavazást illeti, Giorgia Meloni azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborúnak az uniós tagállamok társadalmaira nézve is vannak következményei, és „ha nem sikerül azokat hatékonyan kezelni, a közvélemény eltávolodik Ukrajna támogatásától”.

Korábban írtuk