Hirdetés

Szaláh el-Arúri az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott interjújában leszögezte: a mostanáig el nem engedett izraeli túszok „izraeli katonák és olyan civil férfiak, akik szolgáltak az izraeli hadseregben”.

A túszok szabadon engedésének feltételeként Arúri tűzszünetet és minden, izraeli börtönben fogva tartott palesztin elengedését követelte.

„Menjen a háború a maga útján! A döntésünk végleges, és ebben nem kötünk kompromisszumot” – jelentette ki.

Ugyancsak szombaton az izraeli miniszterelnöki hivatal bejelentette, hogy hazatértek Katarból az esetleges újabb tűzszünetről egyeztető izraeli tárgyalók, mert „zsákutcába jutottak” a Hamásszal folytatott megbeszélések.

A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg, mintegy háromezret megsebesítettek, és körülbelül 240 embert elraboltak. Azóta 110 túszt már szabadon engedtek, közülük 105-öt – többnyire nőket és kiskorúakat – a csütörtökön véget ért egyhetes tűzszünet alatt. Izrael a tűzszünet alatti fogolycsere-megállapodás értelmében 240 palesztin foglyot engedett el izraeli börtönökből.

Az izraeli hatóságok pénteki közlése szerint a Hamász és a vele együttműködő fegyveres csoportok jelenleg még 137 túszt tartanak fogva.

Korábban írtuk