Elsőként a Der Spiegel című német napilap számolt be a fegyverek előkerüléséről, annak nyomán, hogy tavaly decemberben őrizetbe vették a szélsőséges szervezet négy tagját Berlinben, illetve Rotterdamban. A férfiak – a nyomozóhatóságok szerint – fegyvereket akartak beszerezni későbbi merényletek előkészítéséhez.

Hirdetés

A karlsruhei székhelyű német szövetségi ügyészség tavalyi közlése szerint a férfiak, akik évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a szélsőséges szervezet katonai szárnyával, egy föld alatti rejtekhelyet kerestek, amelyet egykor a Hamász alakított ki titokban. Az őrizetbe vettek egyike ugyanis megbízást kapott a Hamász vezetésétől, hogy kerítse elő ezeket a fegyvereket.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) arról számolt be, hogy egyikük telefonján felvételeket találtak a fegyverekről. A digitális nyomok pedig elvezették a hatóságokat a bulgáriai rejtekhelyig. A fegyvereket műanyag zsákba csomagolták és egy fa tövében ásták el, és már elkezdtek rozsdásodni.

A hatóságok közölték, hogy a fegyvereket az elképzelések szerint Berlinbe szállították volna, majd később feltehetőleg zsidó létesítmények elleni támadásokhoz használták volna.

A három férfi terrorszervezethez tartozás alapos gyanúja miatt jelenleg vizsgálati őrizetben van.

Korábban írtuk