A Hamász figyelmeztetése válasz arra az izraeli sajtóértesülésre, amely szerint a zsidó állam a Gázai övezetbe tartó segélyszállítmányok biztosítása érdekében fontolóra vette palesztinok, illetve helyi csoportok felfegyverzését. Az izraeli kormány által nem kommentált jelentés előzménye, hogy február végén – tisztázatlan körülmények között – segélyosztás közben több mint száz palesztin meghalt, több százan pedig megsebesültek Gázavárosban.

Hirdetés

A palesztin rendfenntartó erők nem hajlandók ellátni a konvojok védelmét, mert attól tartanak, hogy az izraeli erők célpontjává válnak.

Bászim Naím ugyanakkor pozitív lépésnek nevezte a Ciprus és a Gázai övezet közötti humanitárius folyosó létesítését, hozzáfűzve, hogy a világnak inkább a háború befejezése érdekében kellett volna cselekednie. „Ha az amerikai kormányzat komolyan gondolja a humanitárius válság megoldását, a legegyszerűbb és legrövidebb út az, ha nem él tovább a tűzszünetet illetően vétójogával, és arra kényszeríti Izraelt, hogy nyissa meg az összes szárazföldi átkelőt, valamint engedje be a szükséges segélyszállítmányokat” – mondta.

Korábban írtuk