Fotó: MTI/AP/Andrij Marienko
Romok közül visznek el holttestet mentõk Harkivban 2024. május 23-án, miután orosz rakétatalálat ért egy nyomdát a kelet-ukrajnai városban.
Hirdetés

A tárca szombaton a donyecki régióban lévő Arhangelszke bevételéről tett bejelentést.

A Moszkvában kiadott vasárnapi hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek csaknem 1600 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezési vonal mentén. A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett hét lőszerraktárt, kilenc páncélozott harcjárművet, köztük egy amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy Krab lengyel önjáró, valamint hat amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, öt amerikai ATACMS operatív-taktikai rakétát, amerikai HIMARS és cseh Vampire sorozatvetők 32 rakétáját, egy Neptun hajóelhárító rakétát, továbbá 41 drónt.

Szergej Lebegyev, „a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek vasárnap azt mondta, hogy az orosz légierő előző éjjel katonai és energetikai létesítményekre mért csapássorozatot a Hmelnyickij megyei Sztarokonsztantiniv városában, egyebek között arra repülőtérre, amelyet amerikai F-16-os vadászgépek fogadására készítettek fel. Támadás érte a helyi lőteret is, ahol az ellenállás szerint mozgósított ukrán katonákat képeznek ki külföldi haditechnikai eszközök kezelésére.

Lebegyev szerint „nagyon erős detonáció” történt a sztarokonsztantinivi elektromos alállomás közelében, és a városban megszűnt az áramszolgáltatás. Az is mondta, hogy a Dnyipropetrovszk megyei Pavlogradban egy ATACMS rakétákat tároló raktárt ért két találat.

Korábban írtuk

Az orosz statisztika szerint egyébként meghaladta a 20 ezret azoknak a katonai speciális gépjárműveknek a száma, amelyeket az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta elvesztettek. Az orosz védelmi minisztérium arról is bejelentést ette, hogy az orosz hadsereg megszervezte a polgári lakosság evakuálását a Harkiv megyei Vovcsankszkból, mert a visszavonuló ukrán erők a lakóházakat lövik.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.