Haszan Naszrallah az Irán damaszkuszi konzulátusa elleni – Izraelnek tulajdonított – légitámadást „következményekkel járó fordulópontnak” nevezte. A Teherán hátszelét élvező milícia főtitkára azt mondta, hogy Teheránnak jogában áll megbüntetnie Izraelt, és az iráni válasz nem fog késni. Úgy fogalmazott, hogy a Hezbollah „nagyszerűen fel van készülve” bármiféle háborúra. Hangsúlyozta, hogy a milícia még nem vetette be legerősebb fegyvereit.

Hirdetés

A Hezbollah teheráni vezetéssel ápolt viszonyával kapcsolatban Haszan Naszrallah azt mondta: „Medálként viseljük mellünkön Iránnal ápolt kapcsolatainkat és támogatásunkat.”

A szíriai fővárosban működő iráni konzulátusra mért hétfői légitámadásban tizenhatan vesztették életüket, köztük az iráni Forradalmi Gárda két dandártábornoka és másik öt tagja.

Iránban pénteken az áldozatok temetésén ezrek tüntettek Izrael ellen, többen megtorlást követeltek. Az állami televízió felvételein látható volt, hogy a demonstrálók soraiban „Halál Izraelre” feliratú táblákat tartottak fel.

Korábban írtuk

Az iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka, Hoszein Szalami a megemlékezésen kijelentette, hogy „az ellenség egyetlen olyan cselekedete sem marad válasz nélkül, amelyet a szent Iszlám Köztársaság ellen követett el”. Azt mondta, a Forradalmi Gárda harcosai meg fogják büntetni Izraelt. Helyi sajtójelentések szerint az Iszlám Dzsihád palesztin terrorszervezet vezetője, Zijád en-Nahala is részt vett a megmozduláson.

Joáv Galant, Izrael védelmi minisztere a zsidó állam katonáihoz intézett beszédében kijelentette, hogy Izrael ott támad ellenségeire, ahol az neki tetszik.

„Ez lehet Damaszkuszban, vagy akár Bejrútban”

– mondta Galant.

„Az ellenséget mindenhol súlyos csapások érték, és ezért lehetőséget keres a visszavágásra. Készen állunk erre többrétegű védelmünkkel”

– tette hozzá az izraeli védelmi miniszter.

Az iráni fenyegetések miatt pénteken zárva maradt huszonnyolc izraeli külképviselet a világban.