Az állami menekültügyi ügynökség (COA) már jelenleg 48 647 embert fogad be, egyharmaduk átmeneti szükségszállásokon él, gyakran elfogadhatatlan körülmények között. Az előrejelzések szerint a COA-nak két hónapon belül 52 ezer, egy éven belül pedig 63 ezer embert kell elhelyeznie, de van olyan forgatókönyv is, amely szerint mintegy 77 ezer menedékkérőről kell majd gondoskodnia. Ráadásul a kérelmezők jelentős része veszélyesnek minősülő országból, főként Szíriából és Afganisztánból érkezik, így pozitív elbírálásban reménykedhet.

Hirdetés

Az elhúzódó menekültügyi válságot Hollandiában a szűkülő lakáspiaci helyzet is súlyosbítja. A problémák a Ter Apelben található regisztrációs központban a legszembetűnőbbek, ahol hetekig több száz embernek kellett a szabadban töltenie az éjjeleket a központ túlzsúfoltsága miatt. A kísérő nélküli kiskorú menedékkérők jelenleg is a központ padlóján alszanak az ágyhiány következtében. Az NlTimes szerint 300 kiskorú menedékkérő tartózkodik a Ter Apel-i menekültszálláson, miközben annak kapacitását legfeljebb 50 gyermekre alakították ki.

A holland bíróság nemrégiben úgy döntött, hogy a veszélyeztetett csoportokat, köztük az állapotos nőket és a kísérő nélküli gyermekeket nem lehet többé szükségszállásokon elhelyezni, továbbá arra kötelezte az államot, hogy javítsa a menekültközpontok körülményeit.

A belbiztonsági és igazságügyi minisztérium dokumentumai szerint a holland bevándorlási hivatalnak nincs kapacitása több menedékkérelem feldolgozására. A költségvetési megszorítások és a munkaerőhiány ahhoz vezethetnek, hogy a menedékkérők akár éveket várhatnak kérelmük értékelésére. A minisztérium szerint ez azt fogja eredményezni, hogy egyre több menedékkérő fordul bírósághoz a menedékkérelmi folyamat felgyorsítása végett. „Ez pedig nagyobb nyomást fog gyakorolni az igazságszolgáltatási láncra is” – idézi a hírportál a tárcát.

Korábban írtuk