Az ENSZ BT tagjai egyhangúlag hagyták jóvá a Szíria északnyugati részén élő mintegy négymillió ember Törökországon keresztül történő humanitárius segélyezésének folytatását.

Hirdetés

A humanitárius támogatást a török-szíriai Báb al-Hava határátkelőn keresztül bonyolítják le. Ez az egyetlen útvonal, amelyen keresztül a világszervezet segélyei elérhetik a részben ellenzéki fegyveresek uralta északnyugat-szíriai térség mintegy négymillió lakóját anélkül, hogy érintenék a damaszkuszi vezetés ellenőrizte területeket.

Az ENSZ BT határozatára azért van szükség, mert a szíriai kormány nem adott engedélyt a segélyszállítmányokra, amelyekben Moszkva közel-keleti szövetségese szuverenitásának és területi épségének megsértését látja. Oroszország 2015-ben Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán beavatkozott a szíriai polgárháborúba, ennek eredményeképpen a damaszkuszi vezetésnek sikerült visszafoglalnia az ország területének mintegy kétharmadát.

Oroszország ez alkalommal nem gördített akadályt a határozat elfogadása elé. Vaszilij Nyebenzja Oroszország állandó ENSZ-képviselője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Szíria ellen elrendelt nyugati szankciók azok, amelyek súlyosbítják a humanitárius helyzetet. „A nyugati országok delegációi nagy dobra verik Szíria humanitárius segélyezésére irányuló erőfeszítéseiket, miközben gondosan próbálják kikerülni saját törvénytelen szankcióik rendkívül kényelmetlen kérdését, melyekkel a szíriai átlagpolgárokat sújtják” – jelentette ki az orosz diplomata.

António Guterres ENSZ-főtitkár előzetesen figyelmeztetett, hogy a már így is „borzalmas” humanitárius helyzet Szíriában még rosszabbra fordulhat a tél beálltával, ha nem újítják meg a segélyezés mandátumát, amely kedden járt volna le.

Korábban írtuk