Békét és boldogságot kért népének és a világnak utolsó újévi beszédében szerdán Akihito japán császár, aki a szigetország modernkori történetében példátlan módon hamarosan lemond trónjáról.

Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon

Az uralkodó a tokiói császári palota erkélyéről üdvözölte a rekordnagyságú, 140 ezer fős tömeget. Tavaly 127 ezren gyűltek össze a japán főváros szívében lévő palotánál, amelynek közelébe évente mindössze kétszer, újév alkalmából január 2-án és Akihito december 23-i születésnapján engedik az alattvalókat.

„Az új év kezdetén békéért és az emberek boldogságáért imádkozom” Japánban és a világon – mondta családtagjai jelenlétében a 85 éves Akihito, hozzátéve, reméli, hogy az idei jó év lesz a lehető legtöbb ember számára.

A császár a tervek szerint április 30-án mond le, erről szóló szándékát – korára és egészségi állapotára hivatkozva – 2016 augusztusában jelentette be. Ez lesz hozzávetőleg kétszáz éve az első alkalom, hogy egy uralkodó leköszön a krizantémtrónról. Helyét fia, Naruhito herceg veszi át május 1-jén.

Akihito 1989. január 8-án lett uralkodó, ő a 125. császár Japánban. A jelenlegi uralkodói éra elnevezése a Heiszei, amely azt jelenti: a béke elérése.

Jamagucsi Nacuo, a kisebbik japán kormánypárt, a Komeito vezetője szerdán közölte, hogy a Naruhito alatti éra elnevezését (gengo) április 1-jén közlik. A választást az Abe Sindzó vezette kormány hagyja jóvá. Ez az első alkalom, hogy a szigetországban nyilvánosságra hozzák az új korszak elnevezésének menetrendjét.