A kétnapos uniós csúcson a fő téma az orosz–ukrán háború lesz, így ismét csatlakozik majd videókonferencia keretében a tagállami vezetőkhöz Volodmir Zelenszkij ukrán elnök is – írja a hirado.hu.

Hirdetés

Az uniós lőszerbeszerzés már a hétfői külügyminiszteri találkozón is szóba került, és azt 17 tagállam és Norvégia támogatta is.

– Az Európai Tanács válasza egyértelmű volt: Ukrajna továbbra is számíthat az Európai Unióra

– mondta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A német külügyminiszter is erről beszélt. – Nemcsak a szállításokra kell összpontosítanunk, amiket mi, európaiak együtt tudunk koordinálni, hanem a közös gyártásra is – fogalmazott Annalena Baerbock.

„Nekünk Magyarország az első”

„Hosszú nap végén megérkeztünk Brüsszelbe. Reggel indul az EU-csúcs. Nekünk Magyarország az első!” – írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán szerda este.

– Magyarország továbbra sem vesz részt a lőszerszállításban – jelentette ki Szijjártó Péter a hétfői külügyminiszteri tanácskozás szünetében. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország ugyanakkor nem akadályozza az Európai Unió többi országát, hogy így tegyen.

– Magyarország nem szállít fegyvert ebbe a háborúba, nem is fogunk fegyvert szállítani, mi békét akarunk, és ezért azt várjuk a nemzetközi közösségtől, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől vagy döntéstől, amely hozzájárulhat a háború időbeli vagy földrajzi kiterjedéséhez

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az irracionális kategóriába tartozik a közös lőszerbeszerzés

– Az uniós közös lőszerbeszerzés már-már az irracionalitás kategóriájába tartozik – erről már Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója beszélt a Kossuth rádióban. Fricz Tamás rámutatott: egyre jobban az a kép kezd kirajzolódni, hogy az Európai Uniót annak vezetése teljesen az Egyesült Államoknak veti alá.

– Azt látjuk, hogy egyre inkább a saját alapszabályaikat rúgják fel ezek a nemzetközi szervezetek. Nem veszik figyelembe az egyes tagállamok érdekeit, akár az EU-ban, akár a NATO-ban, ami arra utal, hogy van egy bizonyos nagyhatalmi érdek, van egy globális elit e mögött, amelyik a céljait mindenáron, minden eszközzel meg kívánja valósítani

– érvelt Fricz Tamás.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk