A lépésről a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága ülésén döntöttek. A testületet kedden Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter hívta össze azon információk miatt, hogy a lengyel határ közelében gyakorlatozó fehérorosz erők légieszközei kedd reggel megsérthették a lengyel légteret.

Hirdetés

A lengyel nemzetvédelmi tárca kedd esti közleménye szerint a bizottság megerősítette, hogy a lengyel légtérbe két fehérorosz helikopter repült be. Magáról a gyakorlatról a fehérorosz fél korábban tájékoztatta Varsót.

Az incidens miatt Blaszczak a lengyel-fehérorosz határon szolgáló katonák létszámának növelését rendelte el, valamint „többleterők és eszközök, ezen belül harci helikopterek odacsoportosítását”.

A történtekről Varsó tájékoztatta a NATO-t.

Korábban írtuk

A védelmi tárca közleményében felidézték: Oroszország és Fehéroroszország az utóbbi időben „fokozta a Lengyelország ellen irányuló hibrid hadviselést”. További lehetséges provokációkra figyelmeztetve, a közleményben az információk „felelősségteljes terjesztését és kommentálását” kérik, mivel ezeket – mint írják – az orosz és fehérorosz kormány is felhasználhatja.

2021-ben Lengyelország fokozott migrációs nyomás alá került Fehéroroszországgal közös határán. Azóta migránsok ezrei próbáltak meg bejutni lengyel területre, idén 16 ezer ilyen esetet tartanak számon. Varsó a válságért a minszki vezetést tette felelőssé mondván, hogy közel-keleti és afrikai állampolgárokat utaztat repülőgéppel Minszkbe azzal a hamis ígérettel, hogy a fehérorosz határon keresztül könnyen bejuthatnak az Európai Unióba. Lengyel vádak szerint az akciót Moszkvával egyeztették. Fokozott üldöztetéseknek van kitéve a fehéroroszországi lengyel kisebbség is.

Szombaton pedig Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő aggodalmát fejezte ki annak kapcsán is, hogy Wagner-zsoldosok közelednek a lengyel határhoz.


Kitalációnak nevezte Lengyelország keddi bejelentését az állítólagos légtérsértésről a fehérorosz védelmi tárca.

A minszki minisztérium állásfoglalása szerint a Mi-8-as és Mi-24-es típusú helikopterek légtérsértéséről szóló varsói közlés mindössze azt szolgálja, hogy az ország politikai-katonai vezetése újabb csapatokat és eszközöket vonhasson a közös határ mellé.

„A bejelentést, amelyet nem erősítettek meg a lengyel légtérfigyelés adatai, a Fehérorosz Köztársaság védelmi minisztériuma úgy tekinti, mintha »egy nénike azt mondta volna« és megjegyzi, hogy nem történt légtérsértés Mi-8-as és Mi-24-es helikopterekkel” – olvasható az állásfoglalásban.

A védelmi tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága még a reggeli órákban arról biztosította a lakosságot, hogy a radarok nem észleltek légtérsértést.

„Estére meg tanácskoztak óceánon túli uraikkal és már azt közölték, hogy a légtérsértés nagyon alacsony magasságban történt, ami akadályozta a rádiólokátorok általi észlelést” – húzta alá a minszki tárca.