Az észak-franciaországi Ouistreham-ban élők attól tartanak, a turisták nem látogatják ezentúl a tengerparti városkát – amelytől a helyi vállalkozások tönkremennének -, mert több mint 150 migráns lakik mostanában az utcákon.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A kilencezerötszáz lelket számláló városban több vállalkozó is látja már a gazdasági következményeket. Parlamenti képviselőjük, Christophe Blanchet – aki Emmanuel Macron elnök Lendületben a Köztársaság pártjának tagja – azt nyilatkozta: „A szakadék szélén állunk”.

A városban működő és a migránsokkal foglalkozó Collective for the Assistance to the Migrants of Ouistreham (CAMO) szerint 120 és 150 közé tehető azoknak a migránsoknak a száma, akik az utcán vagy a közeli erdőkben vertek tanyát. Legtöbbjük Szudánból érkezett. Azért esett választásuk éppen Ouistreham-ra, mert innen számtalan komp indul Nagy-Britanniába, és sokuk abban reménykedik, valamelyikre fel tud szökni. Nagy számban érkeztek ide olyanok is, akik korábban a hírhedt „calais-i dzsungel” – vagyis a Franciaországban összetákolt, később pedig lebontott és kiürített migránstábor – lakói voltak.

Az elmúlt év októberében a város már megpróbált segítséget kapni a migránsokkal kapcsolatban (erről ezen a linken olvashatnak). Akkor azt állították, egyre rosszabb a helyzet, és a betolakodók az ott élőket zaklatják, akik pedig így egyre kevésbé érzik magukat biztonságban. 

Roman Lease polgármester azt nyilatkozta, „December és február között 103 cikket olvastam a lapokban az ouistreham-i migránsokról. Bélyeget égettek a városra. Sok vendég azzal magyarázza a szállás-lemondását, hogy üdülni jönnének Ouistreham-ba, azonban ma már nem egy üdülőparadicsom képét közvetítjük magunkról”.

A Breitbart Londonnak a témában írt cikke emlékeztet, hogy messze nem ez lenne az első alkalom, amikor az illegális bevándolrók miatt kell bezárni egy vállalkozást. Párizsban nemrégiben az Art Ludique Múzeum azért volt kénytelen bezárni kapuit, mert a közelben egy spontán utcai migránstábort húztak fel.