Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Amerikai F-16-os harci gépek a németországi Spangdahlem légi támaszpontja fölött 2023. június 14-én, az Air Defender 2023 hadgyakorlat harmadik napján
Hirdetés

A gyakorlatot már évek óta tervezték – jóval azelőtt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 februárjában elrendelte volna Ukrajna invázióját. A NATO számára azonban egyértelmű, hogy katonai erejének megerősítésére van szükség.

Németország drámai változást ígért a védelmi politikában és a hadi kiadások növelésében. Az Air Defender ’23 gyakorlat során pedig most tesztelik a szövetség azon képességét, hogy légi erővel is meg tudja-e védeni magát – ismerteti cikkében a közmédia hírportálja.

A gyakorlaton mintegy 10000 főnyi személyzet és 250 repülőgép vesz részt a NATO-országokból és Japánból. Ezek közül közel 100 repülőgép amerikai, majdnem mind a légi nemzeti gárda állományából.

A gyakorlatban olyan repülőgépek is szerepelnek, mint az F–35-ösök, F–15-ösök, F–16-osok, A–10-esek, MQ–9-esek, C–130-asok, KC–135-ösök, C–17-esek és KC–46-osok. Ráadásul a németországi spangdahlemi légibázis aktív szolgálatban lévő F–16-osai is csatlakoznak. Az európai légierők vadászgépeket és más repülőgépeket hoznak, például Eurofightereket, Tornadókat, Gripeneket, valamint amerikai gyártmányú exportált F–16-osokat és F–18-asokat.

Mivel a gyakorlat középpontjában a keletről érkező fenyegetés és a kombinált válaszlépések állnak, a repülőgépek a Csehországban és a keleti szárnyon fekvő Észtországban és Lettországban lévő előretolt bázisokról is bevetésre kerülnek.

A német és az amerikai hadsereg szerint a gyakorlat sokkal több mint repülőgépek összehangolt repülése, ugyanis a gyakorlat valósághű, a szimulált harcot is magába foglalja.

A gyakorlat méretét az is jól mutatja, hogy annak ideje alatt a német légtér egyes részeit ideiglenesen lezárják a polgári repülőgépek elől.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk