Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A német elnök olaszországi hivatalos látogatása előtt nyilatkozott a Corriere della Sera című olasz lapnak.

Steinmeier szerint úgy lehet csak előrelépni, ha az egykor szembenálló felek a múltat „közös felelősségnek tekintik a jobb jövőért”.

„Remélem, hogy haladunk tovább ezen az úton Lengyelországgal, és nem veszünk el a jóvátételről szóló, múltba néző vitában” – mondta a német államfő.

Steinmeier szerint Berlinnek és Varsónak a megbocsátás fájdalmas és egyhangú útját kellene taposnia, amelyet az előző nemzedékek megkezdtek.

„Nekünk, németeknek ez azt jelenti, hogy nem feledjük a múltat, elfogadjuk bűnösségünket, és megértjük felelősségünket” – mutatott rá.

Az október 13-i parlamenti választások közeledtével több lengyel politikus – köztük Mateusz Morawiecki kormányfő – követelte Németországtól, hogy fizessen jóvátételt a nácik második világháborús pusztításaiért. Azonban Varsó egyelőre nem nyújtott be hivatalos kérelmet az ügyben. A német kormány jogilag lezártnak tekinti a kárpótlás ügyét, és ezt Heiko Maas német külügyminiszter is megerősítette, amikor augusztusban a lengyel fővárosba látogatott.

Németország arra hivatkozik, hogy Varsó a rendszerváltás előtt lemondott minden további jóvátételi követeléséről Németországgal szemben. A kérdést időről időre ismét napirendre tűző lengyel politikusok szerint viszont a rendszerváltást előtt a szocialista lengyel kormány szovjet nyomásra mondott le követeléseiről.