A lengyelországi ellenzéki pártok bírálták a Polska Press megvásárlását egy német médiacsoporttól, mondván a beruházással a lengyel kormánykoalíció élén álló Jog és Igazságosság (PiS) párt kizárólag a média feletti ellenőrzés fokozására és a szólásszabadság korlátozására törekszik.

Hirdetés

Ez az első alkalom, hogy az alap etikai tanácsa a sajtószabadság szempontja alapján javasolta egy vállalat megfigyelés alá helyezését. A tanács szerint a Polska Press felvásárlása „elfogadhatatlan kockázatot jelent”, hogy a vállalat hozzájárul az emberi jogok súlyos megsértéséhez.

„Ez a javaslat a Polska Press megvásárlását és annak a sajtószabadságot érintő következményeit, ezáltal a véleménynyilvánítás szabadságára gyakorolt hatását veszi alapul” – áll a pénzügyi alap etikai tanácsának közleményében.

A lengyel állami energiavállalat nem válaszolt a Reuters hírügynökség megkeresésére.

Korábban írtuk

A pénzügyi alap a 3 éves megfigyelés alatt figyelemmel kíséri az médiavállaltot érő változásokat, és ha nem lát előrelépést, pénzzé teszi részesedését a vállalatban. A norvég pénzügyi alap 2022 végén 1,92 milliárd korona (66,1 milliárd forint) értékben tulajdonolt PKN Orlen részvényeket, amelyek az alap adatai szerint az akkor forgalomban lévő részvények 1,15 százalékát jelentették.

Az alap etikai tanácsának javaslatára jelenleg 105 olyan vállalat van, melyeket az alap etikai okokból megfigyel vagy már kizárt befektetési portfóliójából. Ezek az emberi jogok megsértése, súlyosan környezetszennyező tevékenység vagy dohányipari érdekeltségek miatt kerültek korlátozás alá. Emellett 83 olyan megfigyelt vagy kizárt cég is van, amelyek nem etikai okokból, hanem kőszén kitermelése vagy felhasználása miatt kerültek listára.