A rendkívüli helyzetek minisztériumának polgári védelmi egyetemére látogatva Valfovics a BelTA fehérorosz állami hírügynökség szerint szerdán kijelentette, hogy az intézkedés migrációs válságot, illetve a teherszállító és vasúti közlekedés összeomlását idézi elő a határátkelőkön.

Hirdetés

Már ma (szerdán) leállt Európa felé a vasúti közlekedés nagy része

– mondta. Valfovics szerint a vízumrendszer szigorításával és a határok lezárásával a nyugati országok vezetése el akarja szigetelni lakosságát Fehéroroszországtól és Oroszországtól.

„Ma a Nyugat Fehéroroszország és más országok ellen információs hadjáratot folytat, amelyben Fehéroroszországot Oroszországgal együtt a gonosz tengelyeként igyekeznek bemutatni. A közvélemény formálásának segítségével Fehéroroszország démonizálása folyik (egyebek mellett az interneten)”

– mondta a nemzetbiztonsági tanács titkára.

Valfovics szerint ha a nyomásgyakorlás politikai, gazdasági és információs eszközei nem működnek, akkor jön a katonai nyomásgyakorlás. „A szomszédos területeken szemtanúi vagyunk a katonai erő demonstrálásának” – tette hozzá, egyszersmind megjegyezve, hogy növekszik a NATO-tagállamok katonai költségvetése.

Korábban írtuk

Biztonsági megfontolásokból Litvánia úgy döntött szerdán, hogy lezárja két további határátkelőjét a fehérorosz határon. Lavoriskes és Raigardas településeknél a határátkelőt március 1-jétől zárják le további intézkedésig. Litvánia és Fehéroroszország csaknem 680 kilométeres határszakaszán összesen hat átkelő van, ezekből március 1. után már csak kettőt tartanak majd nyitva.