„Az első tárgyalás valamikor február végén lesz, Románia nyilván képviselteti magát az ügyben. Arról van szó, hogy Románia végzett egy becslést arról, mennyi oltóanyagra lesz szüksége a világjárvány során, de a gyógyszergyártó cég által hivatkozott módosítást a bukaresti egészségügyi minisztérium nem írta alá, így nem is lehetett fizetni, mert a román állam ezeket a vakcinákat nem vette át” – mutatott rá Mihai Constantin.

Hirdetés

Hozzátette: tudomása szerint más kelet-közép-európai országok, például Lengyelország és Magyarország is hasonló helyzetbe került.

A News.ro román hírportál megkeresésére Andrew Widger, a Pfizer globális médiakapcsolatokért felelős vezető igazgatója azt válaszolta: a Pfizer és a BioNTech „nehéz döntést hozott”, amikor hatósági eljárást indított Románia ellen annak érdekében, hogy teljesítse a kormány által a COVID-19 elleni oltóanyag megrendelésére vállalt kötelezettségeit az Európai Unió 2021 májusában aláírt szállítási szerződésének részeként.

A News.ro számításai szerint 550 millió euró értékű elutasított vakcináról van szó. A lap felidézte: Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított Florin Citu liberális szenátor, volt miniszterelnök és kormányának két volt minisztere ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak a koronavírus elleni védőoltások európai uniós közvetítéssel lebonyolított beszerzése ügyében.

Korábban írtuk

A vádhatóság szerint a 2021 májusában hivatalban lévő, Florin Citu vezette román kormány 52,8 millió felesleges Pfizer és Moderna vakcinát rendelt meg, több mint egymilliárd euró kárt okozva ezáltal a román költségvetésnek. Az ügyészség szerint a kormány ezt annak ellenére tette, hogy Románia előzőleg közölte: 10,7 millió beoltható lakosa van, és a korábban leszerződött 37 millió dózis 23 millió ember immunizálására lett volna elegendő, ha kétharmaduk a harmadik, megerősítő oltást is kéri.