Ezrek tüntettek szombat este Athén központjában és több görög városban a rasszizmus és szélsőségesség ellen egy rapper öt évvel ezelőtti meggyilkolására emlékezve, melyet egy görög neonáci követett el.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A tüntetők egyúttal szolidaritásukat nyilvánították ki azokkal a német polgárokkal, akik az elmúlt hetekben Chemnitzben a jobboldali szélsőségesség és az idegengyűlölet ellen demonstráltak, továbbá szót emeltek a szélsőjobboldali és nacionalista pártok szerintük mind erőteljesebb fellépése ellen Európában. Követelték továbbá a görög radikális jobboldali Arany Hajnal párt betiltását.

Öt évvel ezelőtt ennek a pártnak egy tagja szúrta le a 34 éves antifasiszta rappert, Pavlosz Früsszaszt Pireusz kikötővárosban. Az elkövető beismerte tettét. Három és fél éve folyik egy per az Arany Hajnal teljes vezetősége ellen. Bűnszervezet alapítása, testi sértés, illegális fegyvertartás, valamint külföldiek és baloldali emberek ellen elkövetett támadások tucatjaival vádolják őket. A bizonyító anyag roppant mennyisége, a több tucat tanú meghallgatása és a tárgyalás többszöri halasztása miatt a jogászok szerint a bűnügyben ítélet 2020 előtt nem várható