Fotó: shutterstock.com/Vitaliip (illusztráció)
Hirdetés

A Romániából érkező idénymunkásokra nem vonatkozik a külföldieket érintő beutazási tilalom. Ráadásul a munkásoknak kifizetik az utazási, szállás- és étkezési költségeiket is az őket alkalmazó olyan brit mezőgazdasági nagyvállalatok, mint például a G’s Growers, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb salátatermelője.

A román vendégmunkások extra juttatásai annak a helyzetnek köszönhetőek, hogy Nagy-Britanniában égető hiány van mezőgazdasági idénymunkásokból. A szigetország lakossági fogyasztását kielégítő mezőgazdasági termelési szint fenntartásához idén is 70-90 ezer idénymunkásra lenne szükségük a briteknek. Az ezeket a csak kézzel elvégezhető szezonális munkákat eddig elvégző külföldi dolgozókra a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások okán most viszont nem számíthat a brit mezőgazdasági ipar.

A sajtó beszámolói szerint a szigetország mezőgazdasági problémája megoldhatatlannak látszik a külföldi vendégmunkások tömeges visszaengedése nélkül. Az elmúlt években már gyakorlatilag 98 százalékban csak román és bolgár alkalmi dolgozók végezték el a szezonális mezőgazdasági munkákat. A kelet-európai munkásokon kívül viszont senki nem hajlandó elvégezni az agráriumban elvárt egyszerű, kétkezi munkákat.

A válsághelyzet enyhítésére a brit kormány és az országos gazdaszövetség (National Farmers Union) is felhívással fordult az országban éppen munkanélkülivé vált közel egymillió polgárhoz, arra kérve őket, hogy töltsék be ők az üres mezőgazdasági álláshelyeket. A felhívás azonban teljes kudarcot vallott. A közel százezer, betöltetlen mezőgazdasági álláshelyre vonatkozó ajánlattal összefüggésben a brit állampolgárságú munkanélküliek közül összesen csak 4-5 ezren jelezték, hogy talán érdekelheti őket a munkalehetőség. A gyümölcsszedés bére jelenleg óránként 11 font és 15 font között változik, a termelékenységtől függően. Ez pedig kevés ahhoz, hogy a többségükben nagyvárosi közegben élő brit munkanélküliek elvállalják az ilyen munkák elvégzését. A termelők szerint erre a helyzetre így csakis a külföldi munkavállalók minél nagyobb számban történő beutaztatásával lehet megoldást találni.