Thomas Vermes, az ABC Nyheter norvég internetes hírportál újságírója részletes cikket szentel a Soros György által alapított Open Society által megrendelt tanulmánynak, amely az Európai Parlament velük szimpatizáló képviselőiről szól – írja a hirado.hu.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Vermes kiemeli, hogy a magyar kormány azért támadta a magyar születésű, amerikai pénzügyi befektető és spekulánst, Soros Györgyöt és az általa alapított Open Society alapítványt, mert az „politikai aknamunkát„ folytat a magyar kormány ellen. Az Open Society-től egy olyan anyag szivárgott ki, amely értékeli az Európai Parlament képviselőit, és amely a 751 képviselőből 226-ot tekint „megbízhatónak”.

A cikk szerzője megemlíti, egy Kumquat Consulting nevű cég végezte el a felmérést a 2014-es európai parlamenti választások után. Vermes szerint a dokumentum azt bizonyítja, hogy az Open Society milyen kiterjedt lobbitevékenységet folytat Brüsszelben. Több, „a korábbi keleti-blokkhoz tartozó” országban civil szervezetek számára nyújt „kiterjedt támogatást és képzést”.

Vermes megjegyzi, hogy több országban – többek között Magyarországon – a hatóságokat „irritálja”, hogy Soros „beavatkozik” belpolitikai kérdésekbe, és azzal is vádolják, hogy „a nagyléptékű, Európába tartó migrációt” támogatja.

Thomas Vermes megkereste Rina Ronja Karit, a Dánia EU-ból való kilépéséért küzdő Folkebevægelsen mod EU (Népi mozgalom az EU ellen) képviselőjét, aki sértőnek tartja magára nézve, hogy szerepel a listán. Kari azt állítja, hogy nem tudott arról, hogy rákerült a listára és sem ő, sem tanácsadói nem voltak kapcsolatban az Open Society-vel.

A svéd baloldali Vänsterpartiet (Baloldal) EP-képviselője, Malin Björk Vermes megkeresésére megerősítette, hogy 2016 óta tud arról, hogy szerepel a listán, és ezt jónak tartja, mert ugyanazokért az értékekért küzd, mint az Open Society, ám kiemelte, hogy helyesebb megfogalmazás lenne, hogy „szövetségesek a demokrácia, a jogállamiság, a nyitottság és az emberi jogok kérdésében”.

Vermes leírja, hogy a 20 svéd EP-képviselőből 13 szerepel a listán, a 13 dánból pedig csak három, míg a magyarok közül csak kettő. A listával kapcsolatos és egyéb kérdéseivel Vermes megkereste az Open Society-t, de levelére múlt péntek óta nem kapott választ. Megjegyzi, hogy a nyitottságot képviselő szervezet brüsszeli irodájából nem érkezett válasz, majd többszöri megkeresésére azt az információt kapta, hogy a londoni kommunikációs részlegnek küldték a kérdéseit.

Ezek között szerepelt például az, mit gondolnak arról, hogy „a magyar kormány agresszív kampányt folytat Soros György ellen és azt állítja, hogy az Open Society a nemzeti és az EU-politikáját is befolyásolni akarja”. A kérdésekre adott választ azóta is várja.

Vermes a cikk végén az EU LobbyFacts oldalára hivatkozva leírja, hogy az Open Society 19 főt alkalmaz brüsszeli irodájában, akik közül tizenketten EP-hez delegált lobbisták, és a 2017-es évben 53 találkozón vettek részt az Európai Bizottsággal.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en ezzel kapcsolatban elmondta: korábban már vita bontakozott ki arról, hogy egy képviselő lobbizhat-e európai parlamenti munkája mellett cégeknek. Ez a vita végül Guy Verhofstadték javára dőlt el, és azt mondták, nincs összeférhetetlenség. Az viszont már egy más kérdés, hogy egy Egyesült Államokban székelő, száz országban jelenlévő civil gazdasági és politikai nyomásgyakorló hálózat listáján valaki szerepel.

Ebben az esetben egyértelműen ki kellene mondani, hogy semmilyen ilyen jellegű befolyásos NGO-lobbi listáján nem szerepelhet európai parlamenti képviselő; akár kizárással is meg lehetne fenyegetni azt, aki mégis. Nagyon fontos kérdés, hogy a listán szereplő személyek vajon önszántukból vannak-e rajta – tette hozzá.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézheti meg.

(hirado.hu)