A spanyol miniszterelnök kiemelte annak fontosságát, hogy a stratégiai iparágak támogatásának és fejlesztésének révén Európa növelje ellenállóképességét és biztosítsa autonómiáját.

Hirdetés

Véleménye szerint az energiafüggőség leküzdésében nagy szerepe van az ökológiai átmenetnek is, amelyben Spanyolország ösztönözni fogja a villamosenergia-piac reformját és a megújuló energiák elterjedésének felgyorsítását.

Érvelt a versenyképesebb, igazságosabb és támogatóbb gazdaság mellett, mint mondta, véget kell vetni a nagyvállalatok adóelkerülésének, amelyhez minimumszabályok elfogadására van szükség, különösen a digitális szférában.

Pedro Sánchez szólt arról, hogy az unió tagországainak sokkal egységesebbnek kell lenniük a felmerülő kihívásokkal szemben, és rossz hírnek nevezte az Európa-ellenes politikai mozgalmak térnyerését. Kitért az uniós döntéshozatali folyamatok optimalizálásának és a stratégiai menetrend előmozdításának fontosságára.

Korábban írtuk

Reményét fejezte ki, hogy a spanyol elnökség idején megvalósulhat a migrációs és menekültügyi paktum végleges elfogadása, valamint a bankunió reformja.

A következő fél évben várható események közül kiemelte az Európai Unió, valamint a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) közötti kétnapos találkozót, amelyre utoljára nyolc évvel ezelőtt került sor, és amelytől a spanyol kormányfő kereskedelmi megállapodások lezárását várja, a többi között Chilével és Mexikóval.

Spanyolország immár ötödik alkalommal tölti be az Európai Uniós soros elnöki posztját. Az elnökség idején előrehozott parlamenti választásokat rendeznek a dél-európai országban.