A közös sajtóértekezleten Linde közölte: Rauval teljességgel egyetértenek abban, hogy az ukránokat folyamatosan támogatni kell, nem csak humanitárius segítségnyújtás formájában, hanem hadászati felszereléssel is, valamint további, kemény szankciók előkészítésével is. A svéd külügyminiszter ebben az összefüggésben aláhúzta az Európai Unió egységének fontosságát.

Hirdetés

Az EurActiv uniós hírportál lengyel kiadása szerint a nem NATO-tag Svédország ötezer páncéltörő fegyvert, ötezer védősisakot és ötezer golyóálló mellényt küldött Ukrajnának az orosz invázió kezdete után, múlt héten pedig Magdalena Andersson svéd kormányfő újabb ilyen jellegű szállítmányt jelentett be.

Linde varsói sajtóértekezletén arról is beszámolt, hogy Svédországba egyre több ukrajnai menekült érkezik. Zbigniew Rau közölte: Lindével egyetértettek abban, hogy nem lehet visszatérni az orosz rezsimmel folytatott normális kapcsolatokhoz, valamint hogy szükség van további szankciókra, ezen belül az energetikai ágazatot érintőkre is.

Megegyeztek abban is, hogy „az új valósághoz” kell igazítani a Keleti Partnerség politikáját, miután Ukrajna, Moldova és Georgia is benyújtotta uniós csatlakozási kérelmét – mondta el Rau.

Korábban írtuk

A kelet-európai országok fejlődését és uniós közeledését elősegíteni hivatott Keleti Partnerség projektjét az EU lengyel és svéd kezdeményezésre, 2009-ben indította el.

Újságírói kérdésre a lengyel külügyminiszter Joe Biden amerikai elnök pénteki varsói látogatásáról elmondta: erre rendkívüli körülmények között kerül sor, amikor „veszélyben vannak az európai biztonsági berendezkedés alapjai”. Ezért természetes, hogy Biden a Lengyelországba telepített amerikai katonákkal találkozik, valamint „fontos, a lengyel társadalmat, de kétségtelenül a globális közvéleményt is megszólító” beszédet mond – jelezte Rau.