Fotó: shutterstock.com/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Halkó Petra elmondta: Szlovákiában is szeretnék mielőbb biztosítani az embereknek a mindennapi élethez való visszatérést. A kormányon belüli viták miatt felmerült az előrehozott választások kiírása is, de tudják, hogy az most sem egészségügyi, sem biztonsági okból nem lenne szerencsés. Ráadásul egy új választás komolyan átalakítaná a kormányalakulatot – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a szakértői kormány lehetőségét elvetették Szlovákiában. Az államfővel is egyeztetéseket kezdtek, aki azt közölte: kormányátalakítás esetén a legtámogatottabb kormánypárt vezetőjét kéri fel arra, hogy alakítson új kormányt.

A Századvég elemzője viszont úgy értékelt: a jelenlegi kormányfő, Igor Matovic pozíciója stabil, ha a két kisebb koalíciós partner kilépne, nem lenne meg a stabil többség, de így biztosítani lehetne a kormányzást.

Halkó Petra kifejtette: a szlovákiai kormánykoalícióban már akkor sem volt egyetértés, amikor az ünnepek előtt Igor Matovic kormányfő országos tesztelést akart tartani. Majd az üzleteket érintő korlátozások kapcsán is viták alakultak ki. A következő komoly nézeteltérés oka az orosz vakcinák beszerzése volt.

Korábban írtuk


Utóbbi kapcsán a külpolitikai elemző közölte, hogy egyre több uniós tagállam dönt az orosz vakcina használatáról, mivel az uniós beszerzés lassúsága miatt más megoldásokra van szükség. Emellett a koronavírus terjedésének sebessége a vakcinagyártókat is komoly kihívás elé állítja, ezért több ország is arra törekszik, hogy a vakcinabeszerzésben több lábon álljon.