Miro Cerar szlovén külügyminiszter arról tájékoztatta szerdán a parlamenti képviselőket, akik rendkívüli ülésen vitatták meg az ENSZ globális migrációs csomagját, hogy Szlovénia támogatja a paktumot. Az ülés végén a jobboldali ellenzéki Szlovéniai Demokrata Párt (SDS) javaslatot terjesztett be a parlamentnek véleménynyilvánító népszavazás kiírására a témában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A rendkívüli parlamenti ülést még a támogatásról döntő, múlt pénteki kormányülés előtt kezdeményezték a jobboldali pártok, amelyek elutasítják a migrációs csomagot, mert szerintük az nem tesz különbséget a legális és az illegális migráció között.

Janez Jansa, az SDS – a legnagyobb ellenzéki párt – elnöke a vitában azt vetette a kormány szemére, hogy politikai és jogi vita nélkül hozta meg a döntését. Úgy vélte továbbá, hogy a megállapodás címe is hamis, mivel nem globális megállapodásról van szó.

„Amennyiben az ENSZ Biztonsági Tanácsának bármely tagja nem vesz részt a megállapodásban, akkor az nem globális megállapodás” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy a dokumentum nem említi az illegális migráció fogalmát, támogatása pedig szerinte alkotmányellenes.

Jernej Vrtovec, a jobbközép Új Szlovénia (NSi) képviselője felszólalásában elmondta: a megállapodásban azt írják, hogy a migráció a jólét alapját képezi, ugyanakkor semmiféle kutatási eredményre nem hivatkoznak, ami ezt az állítást igazolná. Mindazonáltal kiemelte, hogy a dokumentum cselekvési tervet sem tartalmaz a migráció kezelésére a származási országokban.

Miro Cerar külügyminiszter kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Szlovénia „több mint 150 országgal együtt” csatlakozik a megállapodáshoz. „Közösen fogjuk szabályozni azt, amire egy ország sem lenne egyedül képes, azaz a tömeges és illegális migrációt” – húzta alá. Úgy vélte: azok az országok támogatják a megállapodást, amelyek kiállnak az értékek mellett, beleértve a biztonságot. Szavai szerint politikai dokumentumról van szó, amely jogilag nem kötelez semmire, de politikailag igen.

Bár a nemzetgyűlés nem szavaz a megállapodás támogatásáról, a témáról a vitát nyolcórásra tervezték, amely olyan hevessé vált, hogy délután több mint egy óra hosszára szünetet kellett elrendelni. 

Az ülés végén az SDS javaslatot terjesztett be véleménynyilvánító népszavazás kiírására a migrációs megállapodásról. A népszavazást a parlament a szavazatok többségével írhatja ki azokról a témákról, amelyek fontosak az állam számára – mondta a parlamenti ülés befejezése után Jansa, aki felszólította a parlamenti pártokat, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 

A rendkívüli ülés kezdete előtt közel kétszáz tüntető is összegyűlt a parlament épülete előtt, azt követelve, hogy a kormány vonuljon ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából.

Marjan Sarec szlovén kormányfő korábban jelezte, nem ő fogja képviselni Szlovéniát a decemberi marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a csomag elfogadását tervezik. Hétfőn a parlamentben a miniszterelnök arról beszélt: az, hogy Szlovénia támogatja a csomagot, és részt vesz a decemberi konferencián, nem jelenti azt is, hogy Szlovénia támogatja az illegális bevándorlást.

A világszervezet 193 országa 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag elfogadásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá, legálissá tétele, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása, illetve az integráció erősítése.

A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország, Ausztria, Bulgária, Csehország, és Lengyelország is, Észtországban pedig a napokban kormányválság alakult ki miatta.