A Száhel-övezetben a migrációs kockázat, az Európa irányába irányuló illegális migrációs nyomás az elmúlt időszakban tovább növekedett, ez pedig súlyos kockázatot jelent az Európai Unió, illetve ezáltal Magyarország biztonságára is. Mivel Nigernek központi szerepe van a migrációs útvonalak ellenőrzésében, ezért Magyarország párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük a jelenlegi nigeri kormányzat álláspontját és gondolkodását – írja az About Hungary nyomán az Origo.

Hirdetés

Erre azért van szükség, mert Magyarország célja, hogy csökkentse az Európára nehezedő migrációs nyomást. Magyarország a nyugati szövetségesi rendszerben napjainkra kialakult gyakorlat alapján jár el a nigeri vezetéssel kialakítandó kapcsolatok gyakorlatában. Magyarország célja, hogy megértse, miként tud a helyben segítés elve alapján ebben a kérdésben együttműködni az érintett partnerekkel.

Magyarország mindezek fényében kész diplomáciai konzultációkat folytatni Niger politikai vezetőivel a fent említett kérdésekben. A tárgyalásokra a nigeri Külügyminisztériumban kerül sor, alapvetően a migráció, valamint a terrorizmus által okozott veszélyek témakörében – írják.

Magyarország a saját és Európa külső biztonságáért vállalt felelőssége jegyében, az EU államai közül elsőként kezdett tárgyalásokat Nigerrel a Száhel-övezetet és hazánkat terhelő legsúlyosabb kihívásokról: az illegális migrációról és a terrorizmusról.

Korábban írtuk