Bár a cseh államfő és kormányfő nyilatkozatai szerint Csehország legjobb barátai a visegrádi országok, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország lennének, a gyakorlat ezeket a nyilatkozatokat nem igazolja – írja csütörtöki jegyzetében a Hospodárské Noviny című cseh liberális gazdasági és politikai napilap.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

„A V4 mint migrációellenes szövetség, működik” – véli a Csehország Visegrádtól elvarázsolva című jegyzet szerzője, Ondrej Houska. Nem olyan egyszerű minden, ahogy azt néhány nyugati kritikus igyekszik hangoztatni, és Orbán Viktor miniszterelnöknek is sok esetben igaza volt a migrációs kérdésekben – teszi hozzá a szerző. Ugyanakkor úgy véli: Közép-Európa szempontjából a migráció inkább absztrakt, semmint valós probléma, „már amennyiben nem hiszünk az olyan mesékben, hogy a berlini, brüsszeli bolondok vagy Soros György migránsok millióival akarnak elárasztani minket”. 

Houska szerint a migrációtól eltérően a gyakorlati dolgokban már nem olyan jó a visegrádi együttműködés. Minden tagállam a konkrét témákban a maga érdekeit védi. Csehország sem számolhat a többi visegrádi ország automatikus támogatásával. 

Szlovák politikusok nyíltan hangoztatják, hogy Visegrádot hasznosnak tartják, de Szlovákia nem fogja csak „valamiféle elvből” támogatni a cseheket, a lengyeleket és a magyarokat. Pozsonyban tudják, hogy különböző ügyekben különböző szövetségek születnek, és káros, ha mindenáron ragaszkodnak a visegrádi szolidaritáshoz, mert az EU többi tagországa viszont racionálisan viselkedik.

Ami a lengyeleket illeti, ők az egész EU-ban ismertek arról, hogy csak a saját érdekeiket védik, és „nem fognak értünk vérezni” – áll a cikkben.

„Visegrádnak van értelme, de nem szabad, hogy gondolkodásunk gerincévé váljon” – véli az újság. 

„Amennyiben Csehország kitart amellett, hogy mindig egy sorban fog állni a V4-gyel, akkor a csoportban csak ő és Magyarország marad” – mutat rá a Hospodárské Noviny. A lap szerint Andrej Babis cseh kormányfőnek egyre inkább imponál Orbán Viktor, ezért állt ki a magyar miniszterelnök mellett szokatlan hévvel a Sargentini-jelentésről rendezett európai parlamenti vita után.