A Wilson Center elemzése szerint jelenleg az Oroszország elleni szankciókban részt vevő országok csak a világ népességének 16 százalékát teszik ki, a világ népességének kétharmada pedig olyan országban él, amely nem ítélte el nyilvánosan Moszkvát a háború miatt. Az Economist pedig arról ír, hogy a világ népességének egyharmada él olyan országban, amely a lap besorolása szerint „független” szerepet képvisel az orosz-ukrán háborúban.

Hirdetés

Ezek közül kiemelkedik India, amely az energetikai szektor mellett a hadiiparban is jelentősen függ Oroszországtól.

Hasonlóan a független országok között lehet említeni (sőt, a Nyugat sértődötten Oroszország szövetségesének nevezi) Kínát, amely az elmúlt napokban még szorosabbra fűzte a kapcsolatot Moszkvával. Hszi Csin-ping kínai elnök a napokban maratoni hosszúságú megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ennek végén pedig a két fél közös nyilatkozat mellett a jövőbeli partneri kapcsolat elmélyítéséről is beszámolt.

Ha a világ húsz legnépesebb országát vesszük figyelembe, akkor hamar egyértelművé válik, hogy a nyugati hatalmak véleményét nagyon kevesen osztják.

A világ két legnépesebb országa – India és Kína – nemcsak kimaradt a szankciókból, hanem a háború kezdete óta több területen is növelték az együttműködést Oroszországgal, ezek között az energetikai szektor és az élelmiszeripar is szerepel, de számos logisztikai projekt is készülőfélben van.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.

Korábban írtuk