Fotó: Wikimedia Commons/Publications Agora France
Hirdetés

Rickards január elején is hosszú véleménycikket írt arról, hogy az ukránok szerinte „körülbelül nyolcszor-tízszer” annyi katonát veszítenek, mint az oroszok, és végső soron az emberveszteség miatt omlanak össze.

A volt CIA-tanácsadó most egy újabb véleménycikket írt a háborúról, amiben szintén arról írt, hogy „fenntarthatatlanok” az ukránok veszteségei. Állítása szerint a „hiteles” jelentésekből az látszik, hogy félmilliós lehet az ukránok vesztesége. Úgy vélte, hogy a százezer orosz katonáról szóló jelentés túloz, majd azt is hozzátette, hiába ír a fősodratú nyugati sajtó arról, hogy az amerikai Abrams, a brit Challenger és a német Leopard tankok segítségével Ukrajna győzhet a háborúban, ez nem fog megtörténni.

James Rickards végül arról írt, hogy egyre nagyobb az esélye annak, hogy kitör egy nukleáris háború, szerinte az Egyesült Államok háborús szerepvállalása, valamint Oroszország válaszlépései is az eszkalációt erősítik. Mint írta: sok lépés választ még el minket a nukleáris konfliktustól, de egyik fél sem mutat hajlandóságot arra, hogy deeszkalálja a konfliktust, ami aggodalomra ad okot.

Hozzátette azt is, hogy egy ukrán összeomlás „szörnyű végjátékot” hozhat magával; azért, mert Ukrajna után az Egyesült Államok lehet a háború legnagyobb vesztese, és ez kétségbeesett lépésekhez vezethet.

„Lehet, hogy egy reményvesztett Biden parancsot ad a katonáknak arra, hogy vonuljanak be Nyugat-Ukrajnába, és akadályozzák meg, hogy Oroszország az egész országot elfoglalja. El lehet képzelni, hogy ez milyen következményekkel járhat. Akkor ez a proxiháború átalakulhat egy közvetlen háborúvá az Egyesült Államok és Oroszország között” – fogalmazott James Rickards, aki szerint egyre valószínűbbnek tűnik ez a forgatókönyv.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Indexen olvashatnak.

Korábban írtuk