Az ENSZ egészségügyi szervezete továbbra is meg van győződve arról, hogy a kínai halálesetek száma alulbecsült – jelentette ki Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Az alacsony szám a koronavírus okozta halálesetek kínai hatóságok általi, igen szigorú meghatározásának tudható be – mondta az igazgató, aki szerint az orvosokat is inkább bátorítani kellene az esetek jelentésére.

Michael Ryan üdvözölte az amerikai hatóságok együttműködését, ahol a vírus omikron variánsának XBB.1.5 alvariánsa igen gyakori.

„Az Egyesült Államok radikális átláthatóságról tett tanúbizonyságot a WHO-t érintő elkötelezettségei, valamint az adatok és az adatok hatásának közlése terén” – mondta az ír orvos.

Korábban írtuk

Egyelőre ez az alvariáns fertőzőbb, mint a korábbiak, de nincsenek arra utaló adatok, hogy súlyosabb vagy enyhébb megbetegedést okoznak – hangsúlyozta Maria Van Kerkhove, a világszervezet koronavírus-járvány elleni harcért felelős vezetője.

 A legtöbb XBB.1.5 okozta fertőzést az Egyesült Államokból jelentették, az omikron variáns ezen alvariánsát harmincnyolc országban mutatták ki.

A szorosabb együttműködés ellenére Kínában „még mindig nem áll rendelkezésre elegendő információ a kockázatok teljes felbecsüléséhez” – mondta Michael Ryan. A szakértő szerint ezért is ír elő több ország inkább a Kínából, mint az Egyesült Államokból érkező utazók számára kötelező vírustesztet.

„Érthető, hogy adatok hiányában elővigyázatossági intézkedéseket hoznak” – mondta a veszélyhelyzeti igazgató.

Kínában a hatóságok nem kívánnak változtatni a módszeren. „Nem hiszem, hogy egyelőre szükség lenne minden egyes esetben külön vizsgálni a halál okát” – jelentette ki szerdán Liang Van-nien járványügyi szakértő.

A hivatalos adatok szerint a múlt hónap óta mindössze harminchét, koronavírussal kapcsolatos halálesetet jelentettek az 1,4 milliárd lakosú országban.

Kínában csak a fertőzés utáni légzőszervi megbetegedésben elhunyt pácienseket számítják koronavírus következtében történt haláleseteknek, annak ellenére, hogy a WHO szerint számos más, a vírus okozta szövődmény is okozhat halált.

A WHO sajnálkozását fejezte ki amiatt is, hogy nincs szekvenálás, amellyel gyorsan be lehet azonosítani az új alvariánsokat.

Ebben Kína nincs egyedül, rengeteg ország a lehető legszükségesebbre csökkentette a tesztek számát.

„Az omikron-hullám csúcsa óta 90 százalékkal csökkent a szekvenálások száma tavaly” – hívta fel a figyelmet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hetente 10 ezer és 14 ezer között mozog a halálesetek száma, ez majdnem 90 százalékkal kevesebb, mint 2022. februárjában, ám a WHO meg van győződve arról, hogy a tényleges adat magasabb.

A világjárvány idén lépett a negyedik évébe. Az WHO főigazgatója szorgalmazta, hogy az országok összpontosítsanak a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok, elsősorban az idősek teljes átoltására.