Fotó: MTI/EPA/Vickie Flores
Nemzeti színű zászlót lenget háza ablakában egy férfi London Greenwich kerületében 2020. május 8-án, a II. világháború európai befejezésének 75. évfordulóján. A helyi lakosok házuk kertjében piknikelve ünnepeltek, betartva a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket
Hirdetés

A felmérésből kiderül, hogy az alacsony végzettséget igénylő munkakörben dolgozó férfiak 1000 emberre jutó halálozási aránya április 20-ig 21.4 volt. Ez az érték több mint a duplája az egyéb munkakörökben dolgozó férfiakénak, az ő esetükben minden 100 000 lakosra kevesebb mint 10 halálozás jutott

A munkaképes korú nők halálozási arányszáma százezrenként 5.2.

Bizonyos munkakörök szerint vizsgálva a felmérés kitér arra, hogy az átlagosnál jóval magasabb a halálozási arány a biztonsági őrök, a férfi szakácsok, a sofőrök, illetve taxisofőrök és a buszvezetők körében is.

Korábban írtuk

Az egészségügyi dolgozók halálozási arányában, beleértve a nővérekét és az orvosokét is – a Covid-19-betegséggel összefüggésében nem figyeltek meg emelkedést.

Jelentősen emelkedett viszonyt a halálozási arány azon gondozók és otthonápolók körében, akik nem jutottak megfelelő védőfelszereléshez.

A hivatal felhívja a figyelmet arra is, hogy mérések során igazodtak a korcsoportokhoz, ám több tényezőt ez alkalommal nem vettek figyelembe, például a származást és a lakhelyet.

A múlt héten a hivatal azt közölte, hogy a Nagy-Britanniában élő, illetve dolgozó afrikai, illetve bangladesi és pakisztáni származású emberek esetében kétszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy Covid-19- betegség következtében halnak meg, mint fehérek esetében.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap este azt mondta, az országban a jövő héttől elkezdődhet a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások enyhítése, kiemelve, hogy az enyhítés az építőipari és a feldolgozóipari munkavállalókat is érintené.

A bejelentés után több szakszervezet aggodalmának adott hangot.