A lap egyébként már korábban is kereste Kailit, ám visszautasította az interjút, miközben olasz, spanyol, francia és belga híroldalaknak interjút ad – írja a Politico alapján a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Mint ismert, Eva Kaili tavaly decemberben került a címoldalakra, amikor elsők között vették őrizetbe a Katarral kapcsolatos brüsszeli korrupciós botránnyal összefüggésben.

Az EP volt szocialista alelnöke ellen korrupció vádjával indult eljárás, miután csaknem 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le nála a belga hatóságok brüsszeli lakásán tartott házkutatások során.

Az ügy részeként a politikusnőt letartóztatták, ám áprilisban már házi őrizetbe is került elektronikus nyomkövető viselésének kötelezettségével. Május vége óta azonban már szabadlábon védekezhet, és a nemzetközi címlapokat az vezeti azóta, a botrányos hátterű Kaili hogyan fog visszatérni az Európai Parlamentbe dolgozni. Az EP volt alelnöke ugyanis már házi őrizete alatt azt nyilatkozta, hamar visszatérne a munkába, és egy bírósági végzésnek köszönhetően meg is kapta a lehetőséget arra, hogy részt vegyen a testület e heti plenáris ülésén.

„Döbbenetes és vérlázító, hogy a brüsszeli korrupciós botrány főgyanúsítottja, Eva Kaili újra megjelenhet az Európai Parlament ülésén” – reagált minderre Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője.

Kaili munkába való visszatérése azonban minden bizonnyal nem fog nagy sikert aratni – vélekedett a Politico. A politikusnő mögött ugyanis nem csak a brüsszeli korrupciós botrány van, hírnevét egy másik üggyel is besározta: százezer eurót csalhatott el az EP-től asszisztensein keresztül hamis kifizetésekkel, és kenőpénzt is elfogadhatott. A hírportál felhívta a figyelmet arra is, Kaili „politikailag hajléktalanná vált”.

Korábban írtuk

Kirúgták pártjából, a görög szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Pasok), az Európai Parlament képviselőcsoportjából, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből – sorolta a Politico.

A lap hozzátette: Kaili most olyan EP-képviselőkkel működik együtt, akik egyetlen uniós képviselőcsoporthoz sem tartoznak.

Noha számos bizonyíték alátámasztja, Kaili érintett a brüsszeli korrupciós ügyben, a görög politikus továbbra is ártatlannak vallja magát.

Az elmúlt napokban például arról beszélt, hogy csak azért került a hatóságok célkeresztjébe, mert túl sokat tudott a kormányzati kémkedésről. A Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjújában pedig a körülötte zajló botrányról azzal igyekezett elterelni a figyelmet, hogy „a titkosszolgálatok kémkedése egyes parlamenti képviselők után aggályokat vet fel az európai demokráciákkal kapcsolatban”.


A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.