A Hollandiában menedékkérelmet benyújtott szíriaiak ötöde nem alkalmas a holland életmódra, mivel elutasítják a helyi szokásokat – jelentette ki Paul van Musscher, a holland rendőrségen belül működő bevándorlási ügyek osztályának országos vezetője.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A Le Soir című belga napilap pénteki beszámolója szerint Musscher elmondta, a holland bevándorlási hivatalnak gyakran azért kell megtagadni a szíriai menekültek kérelmének elfogadását, mert azok viselkedése és szokásai ellentétesek a nyugati értékekkel, vagy gondolkodásuk „túl konzervatív”.

Hozzátette, hogy az említett menedékkérők a legtöbb esetben határozottan visszautasítják a nők és a férfiak közötti egyenlőség elfogadását. Amennyiben előfordul, hogy egy menedékkérő kijelenti: gyermeke „semmi pénzért sem” járhat vegyes osztályba, vagy a fiúk és lányok közös tornaóráján való részvételt, esetleg az uszodai jelenlétet tiltják meg, kérelmét azonnal leveszik a listáról és nem maradhat tovább Hollandiában – húzta a lá.

Ferdinand Grapperhaus holland igazságügyi miniszter szerint számos szíriai menedékkérő inkább a hazautazás mellett dönt, miután megismeri az ország életmódját. Számukra a legnagyobb nehézséget a holland társadalom sokszínűségének és a nemek közötti egyenlőségnek az elfogadása jelenti – tette hozzá a miniszter a napilap beszámolója szerint.

A cikk szerint a lakosságszám arányában Németország után Hollandia fogadja be a legtöbb szíriai menedékkérőt. A rendelkezésre álló adatok szerint Hollandia 2200 migráns számára állított ki tartózkodási engedélyt 2017-ben – közölték.