Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka
Tüntetõk a rendõri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál 2024. január 9-én.
Hirdetés

Szikra Levente bejegyzésében emlékeztet: olyan ellenzéki képviselőket tartóztattak le, akiket Andrzej Duda köztársasági elnök már korábban kegyelemben részesített. Szerinte ezzel a kormány ráadásul az alkotmánybíróság azon döntését is semmibe vette, mely szerint az elnöki kegyelem jogszerű és érvényes.

„De maga a letartóztatás módja is törvénybe ütközött, mert az elnöki hivatalből annak engedélye nélkül vitték el a képviselőket a rendőrök. Jogállamban az államfői hivatalban nem lehet csak úgy rendőri intézkedést foganatosítani. Ez biztosítja, hogy a kormány az általa irányított rendőrséggel ne fenyegethesse az elnököt. Tusk számára azonban a jogállam semmit sem jelent” – olvasható a bejegyzésben.

A szakértő szerint

Magyarországon a baloldal szintén arra készült 2022-ben, hogy jogsértő módon változtatja meg az ország berendezkedését.

Hozzáteszi: „Lengyelországban sajnos meg is valósult, hogy a jogállamot hirdető baloldali és liberális politikusok hatalomra kerülve valójában lebontják a jogállamot. Az EU-ban példátlan, hogy ennyire látványosan, ilyen durva és erőszakos módszerekkel szegje meg a jogszabályokat egy kormány”.

Korábban írtuk

Szerinte Brüsszel sokatmondó hallgatása újabb bizonyíték arra, hogy komolytalan minden „jogállamisági” vizsgálat, azokat kizárólag a jobboldali kormányok elleni politikai zsarolóeszközként használják.

„Ha pedig elvbarátaik – szemben a hamisan vádolt jobboldallal – valóban rombolják a jogállamot, azt tétlenül nézik” – írja, majd hangsúlyozza: elítélik a Tusk-kormány jogellenes lépéseit.