Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein
Matt Gaetz floridai republikánus párti képviselő
Hirdetés

Gaetz az után döntött így, hogy a kongresszus szombaton elfogadta a kormányzat ideiglenes költségvetését, amelyet sok konzervatív ellenzett.

Gaetz indítványa valószínűleg a következő napokban konfliktust robbant ki a képviselőházban. „Nosza! Rajta!” – válaszolt azonnal McCarthy a korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon.

Donald Trump korábbi amerikai elnökhöz közel álló Gaetz azzal vádolta meg McCarthyt, hogy a „titkos megállapodást” kötött Joe Biden elnökkel Ukrajna további támogatásáról.

A Republikánus Párt jobbszárnya határozottan ellenzi a Kijevnek szánt további pénzek felszabadítását, mivel úgy vélik, hogy ezt a pénzt inkább az Egyesült Államok és Mexikó határán kialakult migrációs válság leküzdésére kellene fordítani. Ez a képviselőcsoport számos kérdésben gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik a képviselőházban, tekintve, hogy a republikánusok igen csekély többségben vannak az intézményben.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Kevin McCarthy kaliforniai republikánus képviselő

Kevin McCarthyt, az 58 éves házelnököt januárban választották meg, és ehhez engedményeket kellett tennie mintegy húsz Trump-támogatóval szemben, a többi között azt, hogy bármelyik megválasztott képviselőnek jogában áll szavazást kezdeményezni a leváltásáról. „Tudják mit? Ha kockáztatnom kell az állásomat, hogy megvédjem az amerikai népet, megteszem” – reagált az indítványra a házelnök.

Gaetz indítványának elfogadásához a képviselőház többségének támogatására lenne szükség.