Semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a Közép-Európai Egyetem (CEU) az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal (BC) – írta a csütörtöki Magyar Idők a birtokába került hangfelvételre hivatkozva. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A lap közölte: a felvételen a BC mesterképzésért felelős tanulmányi osztályának vezetője, Janet ­Stetson arról tájékoztat egy hallgatót, aki a BC-n futó és jövőre induló CEU-s képzésekről érdeklődik, hogy a CEU-nak nincs mesterdiplomát adó képzése a Bard College-on, és azon kívül sem indított semmilyen képzést Amerikában.

A lap közlése szerint a tanulmányi osztály vezetője arról tájékoztatta az érdeklődőt, hogy „minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a CEU-hoz, csak az utóbbi intézményben oktatják, tehát nem az Egyesült Államokban, itt nincsen semmi”. 

A lap szerint Janet Stetson azt is mondta, a „nagyon laza” együttműködés lényege, hogy a Bard College-on alapképzésben részt vevő hallgatók fél vagy egy évet a CEU-n tölthetnek, ám a BC-re visszatérve tudják csak befejezni a tanulmányaikat, és diplomát is csak ott kaphatnak.

A lap közlése szerint a tanulmányi osztály vezetője úgy tájékoztatta az érdeklődőt, hogy a CEU nem posztgraduális képzéseket kínál a Bard College számára. 

Ennek jelentősége, hogy míg a végzett hallgatók számára a posztgraduális kurzusok másoddiplomát adnak, az Erasmushoz hasonló áthallgatással nem lehet elismert végzettséget szerezni – jegyezte meg a Magyar Idők. 

A lap idézi Enyedi Zsoltot, a CEU rektorhelyettesét is, aki közölte: a meghirdetett Advanced Certificate Program posztgraduális szakirányú továbbképzésnek minősül, a képzésre csak azok iratkozhatnak be, akik CEU-s vagy BC-s diplomával rendelkeznek, és emellett még fennáll a hallgatói jogviszonyuk a két egyetem valamelyikén.

A két feltételnek együttesen azért nehéz megfelelni, mert ha lediplomázott egy hallgató, és posztgraduális képzésben kíván részt venni, akkor az amerikai CEU „szakra” csak akkor iratkozhat be, ha már választott egy másik posztgraduális képzést – jegyezte meg a Magyar Idők. 

A lapot a rektorhelyettes arról is tájékoztatta, hogy programjukkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker tanulmányi főtitkárhelyettes foglalkozik. 

A CEU rektorhelyettese közölte azt is, szeptemberben az egyetem egy másik programot is elkezdett New Yorkban, a korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésüket Budapest-New York-programmá alakították. Tájékoztatása szerint az utóbbi program nem a Barddal közös együttműködés, hanem a mesterképzéshez a CEU biztosít minden feltételt.

A lap összegzése szerint a CEU  valótlanul állította korábban, hogy a BC-vel kötött megállapodásuk eredményeként képzést indított az Egyesült Államokban, így továbbra sem felelnek meg a magyar törvényeknek.

A Magyar Idők idézte Kovács Zoltán kormányszóvivőt is, aki szerint a CEU és a Bard College megállapodásával kapcsolatban napvilágra került tények „nem adnak választ azokra a kritériumokra, amelyeket minden más, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény teljesíteni tudott, azt, hogy saját hazájukban valóban folytatnak akadémiai tevékenységet, végeznek oktatást, van campusuk”.