Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

„Újabb, a gazdaságot korlátozó intézkedéseket Csehország már nem engedhet meg magának, ezért ilyen intézkedéseket nem is tervezünk. Fokozott felelősségre van szükség és mindenkinek be kell tartani a a járvány miatti bevezetett higiéniai óvintézkedéseket” – mutatott rá Babis.

A miniszterelnök megelégedéssel szólt arról, hogy a járvány ellenére a munkanélküliség továbbra is alacsony és számos vállalatnak új munkaerőre van szüksége.

„Csehországban már nincs szabad munkaerő, ezért külföldi munkaerőre van szükség” – hangsúlyozta.

Babis szerint a szakminisztériumoknak és a vállalkozói szövetségeknek kell megmondaniuk, hogy milyen szakmákból és hány emberre lenne szükségük külföldről. A félévi statisztikák szerint jelenleg majdnem 600 ezer külföldi állampolgár dolgozik Csehországban. A járvány miatt mintegy 40 ezer azok száma, akik nem tudtak visszatérni csehországi munkahelyükre.

Korábban írtuk

Andrej Babis leszögezte: a járvány „végső számláját” csak azután lehet majd elkészíteni, ha annak vége lesz.

A kormányfő elismerte: az új igazolt koronavírus-fertőzések száma „ugrásszerűen növekszik”. Ez szerinte részben annak is következménye, hogy az emberek egy része úgy viselkedik, „mintha már eltűnt volna a koronavírus”.

A kormány legfőbb célja, hogy megvédje a leginkább veszélyeztett csoportokat, a nyugdíjasokat és azokat az 50 éven felüli embereket, akik különféle betegségekben szenvednek – mutatott rá a miniszterelnök, aki délután Bécsben osztrák és szlovák kollégájával tárgyalt a járványról.

Babis Prágába visszatérve cseh újságíróknak elmondta: Csehország, Ausztria és Szlovákia nem tervezi, hogy a koronavírus-járvány miatt kölcsönösen korlátozzák a határok átlépését.

„Kollégáim biztosítottak arról, hogy oszágaink közötti kapcsolatok nem lesznek korlátozva. Ez nem használna sem gazdasági kapcsolatainknak, sem az idegenforgalomnak. Meg kell találnunk az egyensúlyt lakosságunk egészségének megvédése és a gazdasági tevékenység biztosítása között, hogy mihamarabb kilábalhassunk ebből a válságból”- hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Egy légzésvédőt (FFP2) és öt szájmaszkot küld ingyen minden 60 évnél idősebb cseh állampolgárnak a kormány – közölte Jan Hamácek cseh belügyminiszter a Twitteren szerdán késő este.

Az Andrej Babis vezette kabinet szerda este rendkívüli ülésen döntött arról, hogy ezeket a koronavírus-járvány elleni védőeszközöket az állami tartalékalapból fogják szétküldeni. A döntés háttere, hogy Csehországban az utóbbi napokban nagyon romlott a járványhelyzet, ugrásszerűen növekszik a napi igazolt fertőzések, valamint a kórházban kezelt súlyos állapotú betegek száma.

A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a tavalyi év végén 2,78 millió 60 évnél idősebb ember élt Csehországban. A belügyminisztérium közölte, hogy mintegy 2,8 millió légzésvédőt és 14 millió szájmaszkot kapnak az idős cseh állampolgárok.

Az egészségügyi minisztérium szerdai rendelete alapján csütörtöktől kezdve a zárt termekben az egész országban kötelezővé tették a szájmaszkok viseletét. Eddig a maszkokat csupán a tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi intézményekben és hivatalokban volt kötelező viselni.

A kormány rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón Babis azt mondta, hogy az állami tartalékalapban jelenleg mintegy 13 millió légzésvédő és 75 millió szájmaszk van.

Kedden első ízben már az ezret is túllépte a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szerda reggeli kimutatása szerint kedden 1164 új igazolt koronavírus-fertőzést rögzítettek, ami 366-al nagyobb az eddigi legmagasabb, pénteki napi esetszámnál. A közszolgálati televízió értesülései szerint szerdán újra több mint ezerrel emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.