Angela Merkel német kancellár gratulált pénteken Giuseppe Conte új olasz miniszterelnöknek a hivatalba lépéséhez.

A német kormány sajtószolgálata által nyilvánosságra hozott táviratban a kancellár kiemelte, hogy Németországot és Olaszországot a politikában, a gazdaságban és kultúrában is szoros és baráti kapcsolatok fűzik össze. 

„Az Európai Unió alapító tagjaiként együttműködésünk a közös európai értékeinken alapul” – tette hozzá Angela Merkel, kiemelve, hogy a szoros partneri viszony folytatására és további mélyítésére törekszik.

Steffen Seibert kormányszóvivő pénteki tájékoztatóján az új olasz kormány összetételével kapcsolatban kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a német kormány nem értékeli „baráti, európai partnernemzetek kormánylistáit”, az új romai vezetéssel pedig a szoros és jó együttműködés folytatására készül.

Kiemelte, hogy Angela Merkel nyitott az új olasz kormány felé, és azért dolgozik majd, hogy a konkrét kérdésekre összpontosító párbeszéddel közösen előrevigyék az európai uniós (EU-) ügyeket és a kétoldalú kapcsolatok ügyeit. Felfogása szerint „mindannyian nagy kihívások előtt állunk Európában, és a legtöbb kihívást nem fogjuk tudni nemzeti szinten megoldani, hanem csak közös munkával és nagy európai összetartással”.

„Ezt az összetartást kell megteremteni, és mindig meg kell hallgatnunk egymást, a párbeszéd révén kell megtalálnunk a megoldásokat a konkrét, szakmai témákban” – ismertette a német kancellár álláspontját a kormány szóvivője.

Azzal kapcsolatban, hogy Angela Merkel hétfőn megbeszélést folytat Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével, elmondta, hogy a kormányfő ugyan nem rendszeresen, de időnként az EKB elnökével is tárgyal, mint minden más EU-s intézmény vezetőjével, és ezeken a megbeszéléseken mindig szóba kerülnek a leginkább aktuális ügyek.

A második világháború utáni 65. olasz kormányt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga koalíciója alkotja. Az M5S erősen kritikusan viszonyul a többi között az euróövezeti integrációhoz és a hazai össztermék (GDP) 130 százalékának megfelelő államadóssággal küzdő Olaszországot is sújtó eróövezeti válság kezeléséhez. A hírügynökségek által jobboldali populistaként jellemzett Liga legfőképpen a nemzetközi menekültválság eddigi EU-s kezeléséhez viszonyul kritikusan. Az ilyen típusú pártok eddig rendre ellenzékben voltak Olaszországban.