Az energiaszektor több milliárd dolláros adóssággal terhelt – írta meg a RIA Novoszty, amely Ukrajna aktuális energetikai helyzetét elemezte.

Hirdetés

Az Ukrán Energiakutató Központ igazgatója, Alekszandr Harcsenko szerint a jelenlegi energiaellátási helyzet sokkal rosszabb, mint egy évvel ezelőtt.

Még rakétatámadások nélkül sem fogjuk áramkimaradások nélkül átvészelni a telet. Mínusz 10-15 foknál néhány napig ezek elkerülhetetlenek, mert nincs elég áram. Az import nem segít, még az augusztust is alig vészeltük át

– mondta, hozzátéve, szerinte hozzá kell szokiuk az ukránoknak ahhoz, hogy egyes régiókban időszakos lesz az áramellátás és így a világítás is.

Viktorija Vojcickaja volt ukrán parlamenti képviselő azt hangsúlyozta, hogy tavaly télen a felszereléseknek és a készletnek köszönhetően sikerült gyorsan helyreállítani az áramellátást azokon a helyeken, ahol áramkimaradások voltak. Most azonban már más a helyzet.

Korábban írtuk

Több tucat transzformátort rendeltünk, de csak néhányat kapunk. Őszintének kell lennünk az emberekkel: a korábbi csodák aligha lehetségesek

– mondta a politikus.

A működésképtelenség szélén lehetnek az áramszolgáltatók

Ukrajnában már december 7-én rekordmagas áramfogyasztást regisztráltak. Nem volt elég a 700 MW, ezért Lengyelországból és Romániából vásároltak kiegészítést. Az Ukrenergo vállalat arra kérte a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az árammal.

Az energiavállalatoknak jelentős kapacitást kell elkülöníteniük a megrongálódott katonai berendezések javítására. Az energiatermelésért felelős vállalatok, azért, hogy a csődöt elkerüljék, úgy döntöttek, hogy nem fizetnek a kék, vagyis a szintetikus üzemanyagért sem.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el az Origo oldalán!