Fotó: ShutterStock
Hirdetés

A politikus az állami televíziónak nyilatkozva az utóbbi szervezetről azt mondta, hogy kapcsolatban áll a török állammal, amely harcolni küldte őket Szíriába. Hangsúlyozta, ha a fegyveresek nem hajlandók megadni magukat, akkor szükségszerűen hadműveletet indítanak ellenük.

Az elnök hasznosnak nevezte ugyanakkor az északkelet-szíriai biztonsági övezetet kialakító török-orosz megállapodást, amelynek értelmében a kurd milíciát a szíriai kormányhadsereggel egyeztetve visszavonták a török-szíriai határövezetből. Az egyezség abból a szempontból pozitív, hogy nem követeli a török erők azonnali távozását. Tompítja a kialakult káros helyzet élét, de egyben egyengeti az utat a térség felszabadítása előtt.

Nem oldja meg azonban a török „megszállás” okozta visszás helyzetet. Éppen ezért, ha politikai úton nem sikerül majd a török erőket távozásra bírni, akkor háború lesz.

Törökország október elején hatolt be katonáival Észak-Szíriába, hogy elűzze a török-szíriai határ térségéből a kurd erőket. Ankara és Moszkva, Szíria szövetségese, a múlt héten, kedden jutott megállapodásra arról, hogy a kurd harcosokat 30 kilométerrel visszavonják a határtól, a térségben pedig orosz-török erők járőröznének a régióban.

Aszad anélkül, hogy bővebb magyarázatba bonyolódott volna, kitartott amellett, hogy az egyezség ideiglenes jellegű.

Szólt Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter tervéről is, amelynek értelmében nemzetközi erők szavatolnák a biztonságot a határ menti térségben. Aszad szerint ez sértené Szíria szuverenitását azért, mert a terület kikerülne a szíriai állam ellenőrzése alól, megerősítené annak elszakadását.

Kramp-Karrenbauer elképzelése szerint a küldetéshez ENSZ-felhatalmazásra lenne szükség, és a nemzetközi szervezet vezette erőkre.

Aszad ezenkívül beszélt az ENSZ közvetítésével zajló genfi Szíria-közi tárgyalásokról, amelyekkel kapcsolatban kétségét fejezte ki. Az interjúban azt mondta, hogy kormánya nem képezi részét az új szíriai alkotmány létrehozása céljából indított genfi tárgyalásoknak. „Genfben csupán olyan küldöttek vannak, akik a kormány támogatását élvezik, és akik osztják annak nézeteit” – fogalmazott.

Ibráhim Dzsebbavi, a szíriai ellenzéki küldöttség egyik tagja Genfben „alaptalannak” nevezte Aszad megjegyzéseit. „Van a szíriai kormányt képviselő küldöttség, amelynek tagjait ő (Aszad) választotta ki” – mondta a dpa német hírügynökségnek.

A szíriai elnök ezenkívül igyekezett kisebbíteni az ellenzéki küldöttség legitimitását is, azt állítva, hogy ők Törökországot és az Egyesült Államokat képviselik. „Néhány pedig a terroristákat képviseli” – tette hozzá.