A nyugati országoknak, köztük az Egyesült Államoknak sem kellene teljesen elleneznie azt az elképzelést, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába, ha ott romlanak a körülmények – mondta Elina Valtonen finn külügyminiszter.

Hirdetés

Fontos, hogy ne zárjunk ki mindent hosszú távon, mert soha nem tudhatjuk, mennyire lesz súlyos a helyzet

– mondta Valtonen egy interjúban. Hozzátette azonban azt is, hogy a finn álláspont azonban egyértelmű: jelenleg nem küldenek csapatokat, és nem is hajlandók ezt megvitatni.

Valtonen megjegyzése azután hangzott el, hogy Emmanuel Macron háborúpárti francia elnök az elmúlt hetekben folyamatosan arról beszél, hogy nem szabad kizárni a nyugati csapatok jelenlétét Ukrajnában.

Az államfő a legutóbbi intrjújában úgy fogalmazott:

Korábban írtuk

Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön

 – fogalmazott a francia elnök.

Macron ötlete azonban szakadást hozott a nyugati szövetségesek körében, ugyanis az Egyesült Államok és az európai vezetők közül többen határozottan ellenzik a NATO csapatok küldését Ukrajnába. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor világossá tette, hogy az Ukrajna védelmére érkező ilyen csapatokat jelentős eszkalációnak tekinti – és az növelheti annak a kockázatát, hogy atomháború induljon a Nyugattal – írja a Politico brüsszeli hírportál.

Valtonen megjegyzése egy hosszabb távú, hipotetikus kérdésre vonatkozott. Érvelése azonban azt mutatja, hogy a háború elhúzódásával az európai országok, amelyek közvetlen veszélybe kerülhetnek a felbátorodott Moszkva miatt, hajlandóak lehetnek komolyabban megfontolni ezt a lehetőséget.

Az Egyesült Államok egykori NATO-nagykövete közben azt mondta, egyetértenek azzal az elképzeléssel, hogy az Egyesült Államoknak és más országoknak nyitottnak kell lenniük csapatok küldésére. Ennek az asztalon tartása – még ha Washington soha nem is akar katonákat telepíteni oda – azt jelezné Putyinnak, hogy a Nyugat teljes mértékben támogatja Ukrajnát.

Tekintettel arra, hol tartunk, és tekintettel a konfliktus tétjére, a feltételezések újragondolása jó dolog

 – mondta Ivo Daalder, aki az Obama-kormány idején töltötte be ezt a posztot. 

De ezt zárt ajtók mögött lehet megtenni, meggyőzéssel és diplomáciával konszenzust kialakítani, talán azzal a céllal, hogy a NATO-csúcstalálkozóig megállapodás szülessen arról, hogy kik és milyen lépéseket tehetnek

– tette hozzá.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.